Slavnoj holivudskoj glumici Meg Rajan večeras je uručeno Počasno srce Sarajeva na prigodnoj ceremoniji u prepunom Ljetnom kinu Koka-kola.

Uprkos kiši koja je od jutros u više navrata padala u Sarajevu, pa čak i čitavog popodneva, opet je masa Sarajlija ispunila najveći bioskop na otvorenom, naoružana kišobranima, za svaki slučaj.

Meg Rajan na Sarajevo film festivalu Foto sff.ba

A sve zbog još jedne laureatkinje Počasnog srca Sarajeva, holivudske zvezde Meg Rajan, kojoj se 30. Sarajevo film festival odužuje nagradom za doprinos kinematografiji.

Pre nego što je prikazan prastari, ali obožavani film „Imaš poštu“, za koje karte nisu mogle ni juče da se kupe, s obzirom da je projekcija rasprodata, Meg Rajan se prošetala crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu. Fotografisala se s obožavaocima, potpisivala postere, kataloge, šta god…

A onda se preselila na drugu lokaciju, petstotinak metara dalje… Najpre je na scenu Ljetnog kina izašao direktor Sarajevo film festivala Jovan Marjanović. Poželeo je, sasvim prigodno s obzirom na okolnosti, festivalsku noć bez kiše, iako tako nije izgledalo jutros…

– Večeras imamo posebnu gošću. Došli smo da proslavimo ikoničnu figuru kinematografije, glumicu čiji je talenat opčinio generacije dekadama unazad. Meg je donosila toplotu, autentičnost u svaku ulogu. Širok spektar emocija koji je prikazivala učinio ju je jednom od najvoljenijih glumica našeg vremena – podsetio je Marjanović, i dodao:

Meg Rajan i Jovan Marjanović Sarajevo film festival foto sff.ba

– Dotakla je naša srca. Pored glumačke karijere ušla je i u producentske i rediteljske vode. Njen rad iza kamere demonstrira savršeno oko za pričanje priča i donošenje značajnih storija na veliko platno. Dajemo joj Počasno srce Sarajeva za doprinos kinematografiji i nemerljiv uticaj. Meg, tvoj rad na filmu je doneo svima nama zadovoljstvo i pomogao nam je da razumemo život – poručio je Marjanović, a onda je uz inserte iz raznih filmova, u kojima je igrala tokom dugovečne karijere, na scenu izašla Meg Rajan propraćena ovacijama iz publike.

Meg Rajan, Sarajevo Film Festival Foto: Jelena Koprivica/Nova.rs

Najpre je, nakon što je preuzela Srce Sarajeva, skromno zamolila direktora festivala da ga pridrži. Zahvalila se od sveg srca i, dirnuta, pomenula istorijat festivala:

– Sve one priče kako ste tokom opsade Sarajeva, uprkos mecima i granatama, gledali filmove i plesali dokaz su da su umetnost i kultura najbolji znak otpora. Hvala vam za vaš primer koji ste dali svima nama – iskrena je bila Meg.

Meg Rajan, Sarajevo Film Festival Foto: Jelena Koprivica/Nova.rs

A onda je s nekoliko hiljada Sarajlija podelila priču o jednoj nevladinoj organizaciji:

– Nedavno sam čitala o britanskoj organizaciji „Serious Roud trip“, osnovanoj devedesetih godina, koja je na neki način mešala cirkus i strit-art tokom rata ovde. Zadivilo me je to, a naročito jedna footgrafija na kojoj je gomila klovnova i žonglera koji stoje pored natpisa – „Više muda od svih“. E, to je Sarajevo – Više muda nego svi! Hvala vam što ste svakom ko se oseća samim, ko oseća bilo kakvu represiju pokazali da se usmeri ka vama, da pogleda u vas i vidi da je umetnost nešto što nas povezuje, uprkos ograničenjima. I da treba da prevlada umetnost, a ne rat. Hvala vam mnogo za sve – poručila je Meg Rajan, čije je obraćanje dočekano s uzvicima „Bravo“ i ogromnim aplauzom.

Meg Rajan, Sarajevo Film Festival Foto: Jelena Koprivica/Nova.rs

A dok je Meg odlazila, mašući Sarajlijama, iz publike su se mogli čuti komentari:

– Ah, tako je jednostavna, tako prizemna, tako snažna, tako divna…

Bonus video: Meg Rajan masterklas u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare