Martovski festival od 29. marta: Otvoren konkurs za takmičarski program

Kultura 15. jan. 202210:36
Podeli:
Martovski Festival, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, logo
Martovski Festival Foto: Promo

Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma ove godine biće održan od 29. marta do 2. aprila u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent ove manifestacije.

Odbor Martovskog festivala raspisao je 8. novembra prošle godine konkurs za takmičarski program festivala, koji je otvoren do 17. januara 2022. Prijave za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta) se vrše preko zvanično sajta.

Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, isključivo za prijavu kratkometražnih filmova. Konkurs važi za filmove proizvedene 2020. godine i kasnije, a producenti ili autori selektovanih filmova biće obavešteni najkasnije do 1. marta.

Jedan od najdugovečnijih evropskih filmskih festivala i ove godine publici će predstaviti bogat filmski program u takmičarskim kategorijama i revijalne projekcije ostvarenja istaknutih autora. Planirane su i brojni stručni programi za profesionalce i filmske entuzijaste, tribine i razgovori sa filmskim autorima i gostima festivala, kao i drugi prateći programi.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić, filmski kritičar i autor animiranih filmova, dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, ističe da je prošlogodišnje izdanje manifestacije bilo po mnogo čemu specifično.

Dejan Dabić Martovski festival
Dejan Dabić Foto: Stanislav Milojković

- 67/68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma koji je održan od 19. do 25. aprila 2021. godine, bio je jedini filmski festival u Srbiji i regionu, a možda i šire, koji je imao dvostruko izdanje: dupli takmičarski program i duple nagrade - i za 2020. i za 2021. godinu. Imao sam nezahvalnu ulogu da budem jedini umetnički direktor u istoriji Martovskog festivala koji je najpre morao da odloži festival, a onda i još nezahvalniju ulogu, da održi dvostruko izdanje ovog važnog filmskog festivala. Odziv gledalaca i autora bio je ohrabrenje i za mene i za kolege iz Doma omladine Beograda, sa kojima organizujem festival uz pokroviteljstvo grada Beograda, da smo na pravom putu. Nadajmo se da će tako biti i ove godine koja će biti priprema za veliki jubilej koji će uslediti dogodine – 70 godina Martovskog festivala!

Podsetimo, Odbor Martovskog festivala doneo je u martu 2020. odluku o odlaganju 67. izdanja zbog pandemije koronavirusa, a kako se do jeseni iste godine nisu stekli uslovi za njegovo održavanje, na predlog Gradskog sekretarijata za kulturu, doneta je odluka da se 2021. godine održi duplo izdanje. Prvi termin u martu (25-29.3.2021) odlukom Odbora Festivala pomeren je zbog nestabilne epidemiološke situacije na termin u aprilu, kada je i održan.

Dupli Martovski festival imao je u zvaničnom programu dve takmičarske selekcije sa ukupno 95 filmova.

Na predlog umetničkog direktora Odbor manifestacije je, u skladu sa Pravilima Martovskog festivala (čl.24, st.2), doneo odluku da se umesto šest Grand Prix nagrada po kategorijama, uvede samo jedan Grand Prix Festivala za najbolji film, kako je to bilo nekad u istoriji Martovskog festivala. Tako su odlukom žirija, na 67/68. Martovskom festivalu dodeljene ukupno 22 nagrade (po 11 za svaku godinu, uključujući i Grand Prix).

Na otvaranju 67/68. Martovskog festivala dodeljena je i Nagrada za životno delo. Odbor Festivala doneo je odluku još 2020. godine da se ovo priznanje dodeli velikanu naše filmske muzike, Zoranu Simjanoviću. Nažalost, uoči početka festivala, Simjanović je preminuo od posledica korona virusa, pa je nagrada uručena njegovoj supruzi Ljiljani Erić Simjanović.

U okviru pratećeg programa 67/68. Martovskog festivala prikazana su i 94 filma, održane su i brojne radionice i tribine, a pored onlajn gostovanja filmskih autora i stručnjaka, Martovski festival imao je i brojne goste uživo, uprkos otežanim putovanjima u uslovima pandemije.

Usled globalno neizvesne epidemiološke situacije, Odbor Martovskog festivala zadržava diskreciono pravo da usled zdravstvenih mera i propisa koji budu važili u vreme održavanja festivala, donese odluku o eventualnom pomeranju ili odlaganju 69. izdanja.

Bonus video: Otvaranje Beldoks festivala

Komentari

Vaš komentar