Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Četrnaesto izdanje Festivala KROKODIL pod nazivom Godina magijskog mišljenja otvoreno je sinoć u punom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, uz online prisustvo glavne zvezde programa kanadske spisateljice Margaret Atvud.

– Margaret, hvala vam puno što ste odvojili vreme da budete sa nama večeras – pozdravila je gošću voditeljka programa Mima Simić.

– Večeras? – zbunila se i nasmejala Margaret Atvud, jer je u Torontu u tom trenutku bilo oko četiri popodne.

– Izvinite, ipak dobar dan. Gde ste vi sada?

– Kako gde sam, pa sa vama! – odgovorila je Margaret Atvud i izazvala salve smeha u publici.

Tako je započeo zanimljiv razgovor sa ovom svetski poznatom spisateljicom. Na konstataciju Rumene Bužarovske da su u poslednje vreme ženski romani trendi, da su na tržištu i da su zbog toga žene više čitane, i da više i pišu, autorka “Sluškinjine priče” kaže da žene jednostavno više čitaju romane.

Krokodil Foto:E-Stock

– Kada u knjižari odete tamo gde su “non-fiction” knjige pronaći ćete mnoge muške autore koje čitaju muškarci. Muškarci čitaju istoriju, knjige o politici, o nauci… Takođe, kada pogledamo u prošlost, 50-te i 60-te su bile posebno muški periodi u literaturi, bar u Severnoj Americi I Engleskoj. Razlog za to što sada žene više čitaju romane je činjenica da se feminizam javno pojavio otprilike 1971, i skoro ko god je bio žensko u to vreme, je pisao i čitao – odgovorila je Atvud.

Na kraju razgovora obratio joj se i naš karikaturista Dušan Petričić i zahvalio joj se za učešće na festivalu.  On je i bio spona između organizatora i Margaret Atvud, jer je ilustrovao nekoliko njenih knjiga za decu u prošlosti.

Margaret Atvud je kanadska pesnikinja, spisateljica, književna kritičarka i esejistkinja. Rođena je u Ontariju, Kanada, 1939. godine. Živi u Torontu. Iako je najpoznatija po svojim romanima, književni opus Atvudove takođe obuhvata poeziju, zbirke kratkih priča, knjige za decu i književne kritike.

Druga važna gošća sinoć bila je argentinska književnica Arijana Harviks koja je napravila pravu pometnju u kniževnom svetu sa svojom knjigom „Crkni, ljubavi“ koju je kod nas objavila Booka, i sjajno je prošla.
Sa njom je na španskom razgovarala prevoditeljka Silvija Monros, uz obezbeđen prevod na srpski.

Krokodil Foto:E-Stock

Arijana je između ostalog rekla da joj je ova knjiga, koja govori o majčinstvu i depresiji, donela mnogo problema u nekim zemljama, kao što su Poljska i Izrael.

– Mislili su da sam ja stvarno ubila svoju decu. Ovaj roman sam napisala baš da ne bih bila takva majka kakva je u knjizi – dodala je argentinska spisateljica.

Na samom otvaranju Krokodila nastupila je bosanska autorka Asja Bakić, koja živi u Zagrebu, i koja je čitala deo iz svoje pripovetke. Jedan od gostiju prve večeri festivala bio je i pisac Aleksandar Šurbatović, koji je pričao sa Jasminom Ahmetagić o svojoj hvaljenoj knjizi „Turčin, šahista“, i čitao je odlomak iz romana. U muzičkom delu programa nastupio je reper Marčelo sa kojim je duhovito razgovarala  Mima Simić, a u „Razgovoru na sofi“ gost Daška Mlinovića bio je slavni karikaturista Dušan Petričić.

Na kraju programa, Ivan Bevc i Mirjana Karanović su pričali o knjizi Mire Furlan „Voli me više od svega na svijetu“, a naša poznata glumica je i čitala odlomak iz ove autobiografije.

Krokodil
Foto: Promo

Festival će se nastaviti tokom sledeća dva dana ispred Muzeja Jugoslavije i u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Danas će u amfiteatru na otvorenom gosti biti  Boris Dežulović, Jasminka Petrović i Radivoj (Raša) Andrić, Ilija Đurović, Predrag Koraksić – Corax, Tena Štivičić (scensko čitanje: Vladica Milosavljević i Hana Selimović) i Ana Marija Grbić, a mini-koncert će imati Ana Ćurčin.

Bonus video: Luna park: Miroljubiva aktivistkinja na usijanom BG asfaltu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare