Vladimir Arsenijević, Krokodil
Vladimir Arsenijević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vladimir Arsenijević, osnivač i kreativni direktor Krokodil festivala za Nova.rs priča o gostovanju velike književne zvezde, o pregovorima sa Džonatanom Frenzenom, o susretu sa Uelbekom...

Četrnaesto izdanje Festivala Krokodil pod nazivom „Godina magijskog mišljenja“ održaće se u Beogradu od 17. do 19. juna kao i uvek na otvorenom amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije i u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a učestvovaće jedna od najvećih svetskih autorki Margaret Atvud. Ona nastupa online iz svog doma u Kanadi i imaće polučasovni razgovor sa spisateljicom Rumenom Bužarovskom i Mimom Simić, ali čitaće i delove iz svojih dela.

Samo da ne padne kiša

Vladimir Arsenijević kaže za Nova.rs da je festival došao do Margaret Atvud zahvaljujući prijateljstvu sa Dušanom Petričićem.

– Manje ljudi nego što bi trebalo zna za neverovatni kreativni odnos koji imaju Margaret Atvud i Dušan Petričić. Oni su jedna vrsta kreativnog tima, ona između ostalog piše jako mnogo za decu, i on ilustruje te knjige. To su fenomenalne knjige, koje su na žalost neprevodive. Svaka je zasnovana na jednom slovu, ako je slovo C, onda su sve reči na slovo C, i onda on to ilustruje na svoj način koji mi znamo još od našeg detinjstva. Ona se obradovala pozivu da učestvuje na našem festivalu i to je nama velika čast.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Kada su u pitanju zanimljivosti vezane za ovogodišnji festival, Arsenijević uz osmeh kaže da je njihova jedina “zanimljivost” da li će pasti kiša tokom festivala, kao što se desilo prošle godine, kad je program morao da se preseli u zatvoreni prostor.

– To je nešto na šta nemamo adekvatan odgovor nijedne od ovih 14 godina koliko smo u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije.

Pored Margaret Atvud, jedna od zvezda festivala je Arijana Harviks, “argentinsko književno čudo”, čiji je roman “Crkni ljubavi” (Booka) osvojio srpske čitaoce. Njena trilogija se bavi muško-ženskim odnosima na jedan provokativan i interesantan način.

Arijana Harviks Foto: Pako Mera / Alamy / Alamy / Profimedia

Među gostima festivala biće i mnoge reginalne zvezde: Boris Dežulović, Tena Štivičić, Asja Bakić. Ilija Đurović, ali domaći pisci i umetnici Aleksandar Šurbatović, Ana Marija Grbić, Dušan Petričić, Koraks, Jasminka Petrović, Raša Andrić. Ana Ćurčin, Marčelo, Mirjana Karanović, Hana Selimović, Vladica Milosavljević…

Smenjivaće se čitanja, razgovori, sofa intervjui, muzički natupi, scenska izvođenja, performansi, programi za decu i mlade, susreti s novinarima i publikom, potpisivanja knjiga, tribinski programi, debate, promocije, online uključenja, video projekcije i konferencije.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ulaznice je neophodno obezbediti samo za prve dve večeri Krokodila, u petak i subotu (17. i 18. juna), a prodaja je već počela.

Krokodil u Novom Sadu 24. i 24. juna

Festival će ove godine biti i u Novom Sadu 23. i 24. juna pod nazivom „Na margini“ u sklopu programskog luka „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture.

– Predavanja će nam održati prvog dana Boris Buden, a drugog dana Ivan Krastev. Zaista su u pitanju dva vrhunska evropska intelektualca, i kako je čitava naša stvarnost obeležena agresijom na Ukrajinu, tako će biti i sa našim debatnim programom u kojem će učestvovati i Dubravka Stojanović, Boris Dežulović, Dragan Bursać, Marina Fratucan, Aida Đorović, Ljubica Gojgić i drugi.

Foto:ladimir Gerdo / TASS / Profimedia; N1 BIH

Arsenijević kaže da bi festival voleo uskoro da ugosti i Džonatana Frenzena, koji je u intervjuu za “Novu” nedavno i spomenuo da bi rado došao u Beograd, i pritom je indirektno mislio na Festival Krokodil.

– Već nekoliko godina razgovaramo s njim o toj mogućnosti i uvek je njegov odgovor jedno dosta optimistično “da”, ali on isto treba da uhvati ritam sa svojim obavezama, jer nam je rekao da je dve godine u zakašnjenju zbog svih okolnosti u kojima smo živeli. Spisateljica Elih Šafak je takođe jedna od autorki sa kojom već nekoliko godina pokušavamo da nađemo odgovarajući termin. Reč je o ljudima koji su veoma zauzeti, imaju mnogo obaveza, a to je problem kod popularnih pisaca jer oni nisu kao pevač koji ima hit pesmu pa se ona pušta po svetskim radio stanicama, pisci moraju besumučno da putuju I da se fizčki predstavljaju pred publikom i to je dosta iscrpljujuće.

Mišel Uelbek/Foto: Jack Abuin / Zuma Press / Profimedia

Revolt prema Uelbeku

Pre tri godine, kontroverzna francuska književna zvezda Mišel Uelbek je trebalo da dođe na Krokodil festival, ali to se nije desilo zbog problema sa polaskom aviona iz Pariza.

– Mi smo Uelbeka sreli posle par meseci na jednom od najimpresivnijih evropskih festivala Luizijana u Danskoj, ali i tada su mu negde odlutali koferi. Tako da čovek nema sreće sa avio-kompanijama. Inače, bio je prilično zaprepašćen kada smo mu objasnili kakav je revolt izazvao njegov nedolazak u Beograd kod jednog dela publike, i da smo dosta tog talasa ljutnje morali mi da preuzmemo na svoja leđa, iako je to bilo mimo naše kontrole – kaže Vladimir Arsenijević.

Bonus video – Galeb Nikačević: Filtriram informacije koje želim da primim, drugačije mislim da je nezdravo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar