Suzana Lukić i Goran Jevtić Foto:Bojan Marojević

Devet pozorišni Festival duodrame u Topoli biće održan od 3. do 8. septembra, najavila je direkcija festivala.

Istaknuti glumac i pozorišni reditelj Irfan Mensur, selektor Festivala duodrame, predstavio je na konferenciji za medije program manifestacije.

Na festivalu će biti prikazano pet predstava renomiranih pozorišta ili pozorišnih trupa u takmičarskom delu i jedna revijalna predstava poslednje večeri Festivala, kada je proglašenje najboljih ostvarenja.

Smotru će otvoriti komad „Razvedi me“ Teatra „Provokacija“ iz Skoplja (Makedonija), koju je selektor Mensur pohvalio kao izuzetnu.

– Mladi ljudi iz te privatne makedonske trupe su me zvali i poručili mi da dođem u Šid da ih gledam. I otišao sam, bio oduševljen, oni su tamo imali titlovanu celu predstavu, veoma profesionalno su pristupili tome. To je ozbiljna pozorišna struktura, kao što radi i moja matična kuća JDP, titluje predstave za gostovanja – izjavio je Mensur.

Drugog dana biće odigrana duodrama „Sladoled“ hrvatskog pisca Mira Gavrana, u produkciji Narodnog pozorišta Niš. Mensur je kazao da plodni hrvatski dramaturg, popularan i u Srbiji, ima svoj festival na kome onda igraju njegove komade pozorišta širom sveta, a i sam je imao priliku da režira Gavranovu dramu „Čehov je Tolstoju rekao zbogom“ (Bitef teatar).

Scena iz predstave Pluća Foto: Bojan Marojević/Promo

Novija drama „Pluća“ (Madlenianum) britanskog pisca Dankana Mekmilana, gde igraju Goran Jevtić i Suzana Lukić, u režiji Ivana Vukovića, na programu je trećeg dana, dok četvrte večeri gostuje Kazalište Kabina, privatni teatar iz Zagreba sa delom „Tesla“, u kome će Momčilo Otašević i Vladimir Posavec predstaviti drugačiju verziju o našem i svetskom naučniku Nikoli Tesli.

– Momčilo je veoma tražen regionalni glumac, gledate ga u mnogim hrvatskim serijama. Ja sam imao prilike sa njim da snimam našu seriju „Beležnica profesora Miškovića“ iz dve sezone, a piše se i treća. Odličan je glumac i sa kolegom je napravio nešto sjajno u vezi priče o Tesli – smatra Mensur.

Irfan Mensur Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pozorište „Maska“ iz Šapca će 7. septembra odigrati duodramu „Moj saputnik strah“, a na zatvaranju 8. septembra je planirana još jedna drama o našoj najvećoj slikarki – „Priča o Nadeždi Petrović“, za koju Mensur tvrdi da će publici sigurno ostati dugo u pamćenju.

– Biće ovo mala glumačka Olimpijada. Nema ništa lepše kad se nađu dva glumca potpuno sami na sceni i onda krenu u takmičenje. Uživaćemo u glumačkoj igri, divićemo se tim glumcima, jer ćete ovde gledati pravo pozorište, a ne estadu ni jeftino zabavljanje publike. Na žalost mnoga pozorišta su otišla danas u estradu, to im je način da prežive i lakše zarade. Kod nas toga nema, već će tematika i estetika osvojiti publiku – zaključio je selektor.

Ovogodišnji tročlani žiri čine tri glumca – otac i sin Tomislav Trifunović i Sergej Trifunović, kao i Slobodan Boda Ninković i oni će odlučivati o nagradama za najbolju predstavu, za najboljeg glumca, najbolju glumicu, Specijalna nagrada i nagrada za najbolju predstavu prema glasovima publike.

Bonus video: Irfan Mensur i Boda Ninković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar