Ljiljana Blagojević, Festival glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Ma koliko se u životu trudim da ne žalim za nečim što je prošlo i što je verovatno bila neminovnost, ne mogu da kažem da mi nije žao tog velikog prostora u bivšoj Jugoslaviji u kome je glumac mogao da zaigra. Mislim da glumac i umetnost uopšte ne trpe skučenost. Umetnost treba da bude slobodna, da bude kišobran iznad svega, kaže glumica Ljiljana Blagojević.

Ljiljana Blagojević kojoj je na prošlogodišnjim Filmskim susretima uručena najviša strukovna nagrada Pavle Vuisić, ponovo je u Nišu ovoga puta kao umetnički direktor festivala. Ova funkcija dala joj je za pravo da sa ostalim članovima selekcione komisije, izabere filmove koji će biti prikazani na festivalu glumačkih ostvarenja koji počinju večeras, te njihovim protagonistima pruži mogućnost da dobiju jednu od prestižnih nagrada.

– Izuzetno je velika produkcija filmova bila ove godine pa smo imali lepu obavezu da ih sve odgledamo i odaberemo ono što kao tročlani žiri, smatramo da je vrh naše kinematografije. Mislim da svakome ko uradi film treba odati veliko priznanje, jer je to izuzetno skup ali veoma značajan proizvod za jedno društvo. Drago mi je što se prepoznaje ta potreba filmske industrije koja se u ovom momentu čini kao skupa, ali dugoročno gledano ona nema cenu jer je identitet jednog naroda, vremena u kome je nastala, dokaz da smo ovde, da postojimo i pripadamo civilizaciji savremenog sveta – kazala je popularna glumica.

Ljiljana Blagojević, Festival glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Obrazlažući odluke selekcione komisije, Ljiljana je kazala da se na ovom festivalu vrednuju isključivo glumačka ostvarenja čime su se i vodili prilikom odluke prilikom izbora 14 filmova za zvanični program festivala.

– Ako se desi da je neki film manje atraktivan, a prepoznamo ga kao dobro glumačko ostvarenje, stavili smo ga na raspolaganje ovogodišnjeg žirija. O nagradama će odlučivati ljudi koji imaju jako mnogo staža u glumačkoj profesiji, predsednik je Brankica Zorić Vasović koja je bila prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu i ponela značajne nagrade pa garantujem njenu profesionalnost i objektivnost. Takođe, Petar Božović, doajen srpskog glumišta i dalje u punoj glumačkoj snazi, zbog svog znanja i iskustva predstavlja gromadu od autoriteta i u poslu i u životu. Član žirija biće i Duško Premović, moj kolega koji se bavi sa više umetničkih disciplina uključujući i glumu i pisanje. Neće im biti lak zadatak ali će stati iza svake svoje odluke – istakla je Blagojević.

Komentarišući odluku Udruženja filmskih glumaca Srbije da najveće priznanje dodeli Slavku Štimcu, Ljiljana je kazala da je on apsolutno zaslužio.

Ljiljana Blagojević, Festival glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

– Slavko Štimac slavi 50 godina otkako je prvi put došao u Niš. Za taj svoj veliki jubilej doći će da primi jednu veliku nagradu, najveću među nama glumcima koji se bavimo filmom. On je bio presrećan što je dobio jer je čitav njegov život film, počeo je da glumi kao dete od sedam godina. Radio je sa velikim svetskim rediteljima kao što je Sem Pekinpo i sa najvećim sa naših prostora. Lično me veoma raduje što će baš on biti karika u lancu nagrada Pavle Vuisić – kazala je glumica.

Na pitanje novinara kakva je razlika između glumačkog posla nekada i sada, Ljiljana priznaje da žali za pređašnjim vremenima.

– Ma koliko se u životu trudim da ne žalim za nečim što je prošlo i što je verovatno bila neminovnost, ne mogu da kažem da mi nije žao tog velikog prostora u bivšoj Jugoslaviji u kome je glumac mogao da zaigra. Mislim da glumac i umetnost uopšte ne trpe skučenost. Umetnost treba da bude slobodna, da bude kišobran iznad svega. Odlika svakog čoveka pa i glumca i umetnika uopšte, je želja da se pobedi ceo svet i tome treba težiti. Sa te strane mi je žao jer je bila veća ponuda pa samim tim i šansa da odaberete nešto što je dobro. Bila sam veoma srećna kada sam u Jugoslaviji u takvoj konkurenciji dobijala uloge. Sada ste srećni kada u svom pozorištu dobijete ulogu. Sa druge strane, Srbija je puna velikih glumaca i iz tog razloga smo odlučili da im odamo počast i novinama na ovom festivalu. Tako će povelja za žensku ulogu od sledeće godine nositi naziv Milena Dravić, za mušku Ljubiša Samardžić, epizodna Rahela Ferari, epizodna muška Vladan Živković, a debitantska Neda Arnerić. Nismo zaboravili Batu (Stojkovića), on ima svoju veliku nagradu u Sopotu koji mu se na taj način odužio kao što će se Niš na ovaj način odužiti Ljubiši Samardžiću i ovim glumcima – naglasila je Blagojević.

Komentarišući rad plejade mlađih glumaca koji su krenuli njenim i stopama drugih velikana srpske glume, Ljiljana kaže da za njih ima isti savet koji je davala i svojoj ćerki.

Kalina Kovačević, Hadži Nenad Maričić, Ljiljana Blagojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Zadatak svakog roditelja je da podrži svoje dete u odabiru posla, vreme je pokazalo da je moja ćerka izabrala dobro, to dokazuju i njene nagrade i njene uloge tokom 15 godina koliko se bavi glumom. Svakome mladom glumcu, a tako vaspitavam i svoje studente na Fakultetu savremene umetnosti, kažem da je gluma maraton, ako se opredelite da vam bude sprint, to je kratkog daha jer glumac i gluma moraju da traju. A, da bi trajali, potrebna im je publika, meni lično mnogo znači njihov aplauz. Ne postoji glumac koji je imun na aplauz, onaj ko na to nije slab ne treba ni da se bavi ovim poslom – zaključuje glumica.

Bonus video: Balkanskom ulicom – Ljiljana Blagojević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare