Foto: Emilija Randjelovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedini svetski festival posvećen glumačkoj profesiji a koji je poseban i zato što je predsednik žirija uvek žena, diže zavesu na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi u subotu, 20. avgusta, kada će tradicionalno biti uručena Nagrada za životno delo "Pavle Vuisić" a laureat je proslavljeni glumac Slavko Štimac, najavili su organizatori.

Od 20. do 26. avgusta biće prikazane dve premijere i bogat prateći program na nekoliko lokacija. U selekcionoj komisiji koja je od 22 prijavljena filma odabrala one koji će biti u takmičarskom programu bili su Ljiljana Blagojević, Dejan Dabić i Ognjen Rakčević.

Slavko Štimac Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Publika će moći da vidi ukupno 14 filmova, od kojih su dve svetske premijere. U ovogodišnjem programu možda nema velikih hitova, poput „Tome“ i „Južnog vetra“, ali je program kvalitetan i ujednačen. Selekciona komisija je malo bila na mukama jer imamo veoma ozbiljnu produkciju. Naša kinematografija je u jednom ozbiljnom usponu i slobodno možemo da kažemo da je dominanatna kinematografija u regionu“, istakao je Srđan Savić, direktor ove jedinstvene filmske manifestacije i prvi Niškog kulturnog centra.

Nakon svečane ceremonije, biće prikazana ostvarenja „Leto kada sam naučila da letim“ u režiji Radovoja Raše Andrića i „Heroji radničke klase“ reditelja Miloša Pušića.

Sutradan su projekcije ostvarenja „Vučije bobice“ Sretena Jovanovića, koji će imati svetsku premijeru i „Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića. Kako je najavljeno, između ova dva filma publika će se prisetiti umetnika koji su nas napustili u prethodnih godinu dana.

Trećeg festivalskog dana na programu su filmovi „Bilo jednom u Srbiji“ Petra Ristovskog i „Nebesa“ Srđana Dragojevića. U utorak, 23. avgusta, na programu su „Mrak“ Dušana Milića i „Zlatni dečko“ Ognjena Jankovića. Narednog dana su projekcije čija je tematikom života migranata – „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića i „Gejm“ Ane Lazarević.

U četvrtak, 25. avgusta, još jedna premijer. Reč je o ostvarenju Sandre Mitrović „Komedija na tri sprata“, a potom sledi „Usekovanja“ Siniše Cvetića.

Niš, Filmski susreti, filmski festival u Nišu, otvaranje
Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Žiri koji će odlučivati o nagradama, među kojima su najvažnije Gran-pri Naisa, „Car Konstantin“ i „Carica Tedora“, biće Brankica Zorić-Vasović (predsednica), Petar Božović i Dušan Premović.

Niški kulturni centar je najavio i bogat prateći program na nekoliko lokacija. Na programu su, između ostalog, promocija monografije Dragane Bošković i projekcija dokumentarnog filma rediteljke Ade Lazić o dramskoj umetnici Ljiljani Blagojević, prošlogodišnjoj dobitnici Nagrade „Pavle Vuisić“.

Niš, Filmski susreti, filmski festival u Nišu, otvaranje
Ljiljana Blagojević dobitnica Nagrade za životno delo „Pavle Vuisić“ na 56. Filmskim susretima u Nišu Foto: Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Publika će moći da pogleda i izložbu „Američki mit: Merilin Monro“, a biće predstavljena knjiga Vladimira Marjanovića „Jevanđelje na filmu“, održaće se i okrugli sto „Deca filmski glumci“, radionica „Kako gledati film“, kao i premijera dokumentarnog filma „Logor smrti u Karašjoku“ reditelja Kjetila Palmkvista i producenta Branka Dimovića Dimeskog, koji je sniman u Srbiji i Norveškoj…

Svečano zatvaranje festivala je u petak, 26. avgusta, kada će biti proglašenje dobitnika nagrada a nakon toga će biti prikazani gostujući filmovi „Olga“ Vladimira Đorđevića, „Ministar, Ban, Perikle – Tisa Milosavljević“ Gorana Stankovića, kao i dugometražni dokumentarni film „To je Toma“ Vladimira Ristića.

Umetnička direktorka ovogodišnjeg festivala je Ljiljana Blagojević, Rastko Janković je kao novoizabrani predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije ujedno i član Saveta festivala.

Bonus video: Mikelsen u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare