Oktobarski salon kzs
Rad na postavci Oktobarskog salona Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kao da smo u "Matriksu" pozivamo vas da zakoračite u različite svetove koji se dešavaju sada i svuda. Kao nikada do sada potrebni su nam oni koji preskaču zidove. Dobrodošli u svet sanjara, ovim rečima kustoskinja Ilarija Marota pozvala je publiku na 58. Oktobarski salon-beogradsko bijenale koje će biti otvoreno večeras u Beogradu.

„Sanjari“ su slogan pod kojim se odvija novo izdanje Oktobarskog salona jer snovi su, kako je poručio kustosko-bračni par iz Italije Ilarija Marota i Andrea Baćin na susretu sa medijima u Muzeju grada Beograda uoči večerašnjeg otvaranja, „najvažniji deo ljudskog postojanja“.

Oktobarski salon – beogradsko bijenale dovodi u Beograd čak 64 umetnika iz čitavog sveta od kojih većina nikad nije bila prisutna, ne samo u srpskoj prestonici, već nije izlagala ni na Balkanu, precizirali su kustosi 58. izdanja ugledne manifestacije.

Oktobarski salon kzs
Ilarija Marota Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Posle trogodišnjeg rada, odlaganja i ogromnih organizacionih izazova konačno otvaramo Oktobarski salon, tokom kojeg će umetnici biti direktno uključeni u produkciju, stvaranje novih radova, projekata i intervencija – istakla je Marota, dodajući da joj pričinjava veliku čast što će do 22. avgusta Beograd videti brojne nove radove učesnika, ali i neka legendarna umetnička dela.

Kustoskinja je izdvojila svetske premijere dela autora Džoša Klajna, Džona Rafmana, Maksa Hupera Šnajdera, Melike Kare, a posebno je apostrofirala odluku Siprijena Gajara da svoj rad donira gradu Beogradu, o čemu je već sa suprugom Baćinom pričala u razgovoru za Nova.rs.

Oktobarski salon kzs
Delo Vonga Pinga u Muzeju grada Beograda Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Od ikoničnih dela likovne umetnosti koje će beogradska publika videti prvi put izdvojila je instalaciju Pjera Iga „After Dream“ iz 1997. godine koja je stigla u naš grad posle, kako je istakla, velike diplomatske inicijative i ljubaznošću Voker umetničkog centra iz Mineapolisa.

Oktobarski salon kzs
Rad Sonje Radaković Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Zahvaljujući umetnicima sanjarima stvorićemo metaforični svet slobode gde nema granica, i tako ćemo prevazići politička, geografska i rodna ograničenja. Izložba u Muzeju grada Beograda je dugo istraživanje snolikog sveta. Umetnici su uvek imali mogućnost da stvaraju nove svetove uprkos svetu u kome živimo. A u ovom trenutku zbilja su nam potrebni umetnici sa svojim snovima – zaključila je Ilarija Marota.

Oktobarski salon kzs
Marijana Kolarić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zahvaljujući sloganu selektori otvaraju čitav jedan novi svet, koji nije zasnovan na činjeničnim podacima, istakla je Marijana Kolarić, članica Odbora Oktobarskog salona i direktorka Muzeja savremene umetnosti, dodavši:

– Ovo je svet krhkosti duše, individualnih snova i svega što se smatra ranjivim i imaginarnim. Pozvani smo da spoznamo taj svet i proširimo vidike, kako bismo prepoznali dobro u sebi, ali i drugima – istakla je Kolarićeva.

Oktobarski salon će se odvijati na četiri mesta, Muzej grada Beograda, Parku skulptura ispred Muzeja Jugoslavije, Kulturnom centru Beograda i javnim lokacijama u gradu, od Staklenca do Podzemnog prolaza na Terazijama.

Oktobarski salon kzs
Jedan od artefakata na izložbi Oktobarskog salona Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Oktobarski salon donosi 140 umetničkih radova, oko 40 novih produkcija i 20 umetničkih intervencija u javnom prostoru. Među 64 umetnika koji se predstavljaju na 58. izdanju su i Žan-Mari Apriju, Triša Baga, Davide Balula, Vil Benedikt, Sesilija Bengolea, Džejms Brajdl, Vuk Ćosić, Dora Budor, Niko Vašelari, Marko Roso, Džordan Volfson, Aleks Da Korte, Nadežda Kirćanski, Džeremi Deler, Nenad Gajić, Sajmon Deni, Aleksandra Domanović, David Duar, Kamij Enro, Marija Avramović i Sem Tvidejl…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar