Ilarija Marota, Ilaria Marota, Andrea Baćini, selektori Oktobarskog salona, Oktobarski salon
Ilarija Marota i Andrea Baćini Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Više od 60 umetnika iz celog sveta predstaviće se na 58. po redu Oktobarskom salonu, koji će biti otvoren 25. juna u 19 sati Muzeju grada Beograda.

Novo izdanje Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala odvijaće se pod sloganom „Sanjari“, a donosi 140 umetničkih radova, 40 novih produkcija i 20 umetničkih intervencija u javnom prostoru. I sve to na različitim lokacijama – Muzej grada Beograda, galerija Kulturnog centra Beograda, Dvorana Kulturnog centra Beograda, park Muzeja Jugoslavije i brojna javna mesta u gradu.

Čak 63 umetnika i grupa predstaviće svojim radovima na izložbi, u skladu sa sloganom, svet snova kao bezvremen i univerzalni prostor, koji može da prevaziđe kulturne, rodne, religijske i jezičke barijere. 

Svi ti umetnici okupljeni su pod kustoskom palicom italijanskog tandema koga čine Ilarija Marota i Andrea Baćin, profesionalni ali i bračni par.

Zajedno rade, kako pričaju u razgovoru za Nova.rs, još od 2009. godine, kada su pokrenuli umetnički magazin „Kura“, kao i istoimenu izdavačku kuću:

A takođe radimo i kao kustosi, tako da na neki način imamo dvostruku radnu funkciju – priča Ilarija, dok njen suprug pominje da su tokom protekle decenije radili kao kustosi na više od 30 izložbi, ne samo u Italiji, već i Evropi, i šire, sarađujući sa brojnim svetskim umetnicima:

Ilarija Marota, Ilaria Marota, Andrea Baćini, selektori Oktobarskog salona, Oktobarski salon
Ilarija Marota i Andrea Baćini Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Mnogo toga smo uradili u proteklom periodu, ali stvorili smo snažne veze sa brojnim umetnicima. Zapravo, sa čitavom grupom umetnika sa kojom smo, čini mi se, rasli, pa će tako neki od njih doći i u Beograd, na Oktobarski salon – otkriva Baćini, dok Ilarija Marota napominje da su na izložbama koje su radili u svom umetničkom prostoru u Rimu „Art Basement Roma“ prvi put italijanskoj publici predstavili neka značajna umetnička imena iz sveta.

– I na Oktobarskom salonu ćemoprvi put predstaviti neka imena koja nikada pre nisu izlagala u Beogradu, a mnoga njihova dela su stekla kultni status.

Oboma im je, kako nam priznaju, čast što su izabrani da budu selektori 58. Oktobarskog salona, jer je u pitanju veliki i značajan umetnički događaj:

– Zbog bogate istorije Oktobarskog salona Beogradu smo prišli sa velikim poštovanjem. Pokušali smo istovremeno da kreiramo i nešto novo, da prezentujemo recentnija umetnička dela. I ne samo dela, već i instalacije i performanse. Čitava manifestacija nije zamišljena samo kao tradicionalno posmatranje umetničkih dela, već kao aktivno učešće umetnika i publike u samom stvaralačkom činu – objašnjava Marota.

Italijanski par je prvi susret sa Oktobarskim salonom imao na prethodnom izdanju naše ugledne likovne manifestacije kada su bili deo žirija za najbolje mlade umetnike. Još tada su bili pod velikim utiskom, pa su sa radošću prihvatili da budu selektori predstojeće manifestacije.

– Sigurni smo da će posle ovogodišnjeg izdanja manifestacije mnogi svetski umetnici znati još mnogo više o Oktobarskom salonu – pričaju nam uglas.

Ovogodišnje izdanje odvijaće se pod sloganom „Sanjari“, a taj moto odmah im je sinuo. Jer, umetnici su za njih sanjari, oni su ti koji predviđaju budućnost i grade nove svetove svojom imaginacijom:

– Upravo je to ono što nam je potrebno u ovom trenutku – da kreiramo nove svetove. Snovi su najvažniji deo ljudskog bića. Zahvaljujući snovima u mogućnosti smo da bolje razumemo sebe i svet oko nas. Snovi nam otvaraju nove perspektive i mogućnosti, otvaraju kapije zatvorenog sveta u kome trenutno živimo. Tokom pandemije koronavirusa ispostavilo se da su snovi jedina mogućnost da „stvarno“ živimo ili da sanjarimo neke buduće, bolje živote – ukazuje selektorka.

Ilarija Marota, Ilaria Marota, Andrea Baćini, selektori Oktobarskog salona, Oktobarski salon
Ilarija Marota i Andrea Baćini, selekori Oktobarskog salona Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uprkos velikom broju imena koji će se predstaviti na ovoj manifestaciji italijanskom kustoskom timu nije bilo nimalo teško, kako ističu Marota i Baćini, da selektuje radove iz maltene čitavog sveta:

– Umetnici sa kojima smo ranije radili su u glavnoj selekciji, a mogućnost da pozovemo velika, ikonična imena nismo mogli da propustimo. Umetnik, kao što je Pjer Uig, postaviće jedan neverovatan, monumentalan rad ispred Muzeja Jugoslavija. Tu su i Džeremi Deler, Mark Leki, Anri Sala… Siprijen Galar će svoje impresivno delo donirati gradu Beogradu. Svi umetnici, koji učestvuju na Salonu, bili su sve vreme uključeni u njegovo osmišljavanje. Veliki fokus stavili smo i na mlade, nadolazeće umetnike iz Beograda, koje smo izabrali nakon što su se prijavili na javni konkurs. Mladi srpski umetnici su zaista veoma interesantni i želja nam je da uperimo svetla reflektora na njih. Dakle, nije bilo teško skupiti ovu neverovatnu grupu sanjara zajedno – naglašava Andrea Baćini, dodajući da im je sve vreme bio cilj da naprave most između savremene svetske umetnosti i onoga što Beograd nudi.

Predstojeće izdanje Oktobarskog salona, prema rečima selektora, teži da kroz umetnost predstavi svu složenost ovoga sveta.

– Na izložbi će svi posetioci videti kako umetnici iščitavaju svu kompleksnost današnjeg sveta. Ili kako vide naš odnos prema prirodi, svetu, životinjama, sa drugim bićima. To i jesu krucijalni aspekti izložbe, ali i to koliko nove tehnologije snažno utiču na našu percepciju sveta. Mnogi danas ističu kako smo postali “digitalni stanovnici”. Naše poimanje sveta na neki način prolazi kroz filter tehnologije, i novih medija. A kako umetnici vide uticaj veštačke inteligencije, algoritama na naše želje, snove videćete za koji dan – poručuje za kraj Ilarija Marota.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar