Foto: Promo

Samostalna izložba “Bog je u ritmu” Filipa Stefanovića biće otvorena u ponedeljak, 10. juna od 19 časova, u selu Gorjani u prostoru Kulturnog de-centra Reflektor.

“Kreiranje prirode kao svojevrsna umetnička praksa je glavno polje likovnog istraživanja i njome se bavim poslednjih osam godina. Pokrenut istraživanjem estetike i filozofije daleko-istočnih zen bašti kao prve forme žive umetnosti/living arta, kasnije aquascapinga i terarijumskih eko sistema, predstavljalo je prekretnicu u likovnom izrazu. Motiv prirode sa tradicionalnog crteža i grafike vremenom se pretvorio u kreiranje i stvaranje prirodnih postavki. Sredstva kao što su tuš i trska odnosno linija, površina i boja zamenili su prirodni materijali biljke, kamenje, drvo, zemlja i voda. Njihove boje, teksture i forme postale su novi likovni jezik kojim se služim pri kreiranju”, istakao je Filip Stefanović” i dodao:

“Kroz radove govorim o svom unutarnjem svetu, pogledu na život, osećanjima prema prirodi kao ultimativnom i višem fenomenu, pritom propitivajući svoju ličnu prirodu kroz sam motiv, gde se kroz estetiku radova te dve prirode prepliću rezultirajući uzročnom posledičnom vezom”.

Filip Stefanović je vizuelni umetnik iz Beograda, rođen 1994. godine. Diplomirao je na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti, gde je završio i master i upisao doktorske studije. Redovno je izlagački aktivan u Srbiji i inostranstvu, kako samostalno tako i na mnogim grupnim izložbama.

Ovogodišnji program KDC Reflektor realizuje se uz podršku Grada Užica (Era kulture 2024.) kao i programa Kultura za demokratiju (CFD) koji pruža podršku nezavisnoj kulturnoj sceni u Srbiji da, koristeći kulturu i umetnost, podstiče kritičko i kreativno razmišljanje o društvenim temama koje su od važnosti za lokalne zajednice. Prva faza projekta traje od oktobra 2021.godine do februara 2025. i podržava ga Vlada Švajcarske, a sprovodi Hartefakt fond.

Bonus video: Specifična izložba u Botaničkoj bašti „Jevremovac“: Uđite u svet „in vitro“ biljaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar