Artefakt sa izložbe "Lutalaštvo" Foto: Kolarac/Promo

Samostalna izložba "Lutalaštvo" Mirjane Bobe Stojadinović, ambijentalna postavka koja obuhvata autorske fotografije i zvukove beležene na putovanjima, kao i tekstove subjektivnog narativa nastale tokom 2020. godine, može se posetiti u Galeriji Kolarčeve zadužbine do 30. januara.

Izložba „Lutalaštvo“ jeste jedna iz serije radova posvećenih putovanju. Na ovoj postavci u Galeriji Kolarčeve zadužbine autorka istražuje specifičnu vrstu putovanja, kroz subjektivni doživljaj.

– Transport je mehanizam koji je omogućio gotovo sve što danas čini savremenu civilizaciju: od teške industrije do turizma, preko migracija, trgovine i kultivisanja. Međutim, on omogućuje i proces fizičkog izmeštanja i udaljavanja od poznatog, odnosno ulaženja u nepoznato, kao duhovnog izazova za propitivanje sopstva. Upravo tu stranu putovanja istražujem u radu „Lutalaštvo“. Umetnički rad posvećen stranstvovanju nije slučajan u vremenu teške pandemije – ne kao eksapizam od ozbiljnosti situacije, već kao ubežište za potencijal ljudskosti koji u sebi nosimo – reči su Mirjane Bobe Stojadinović.

Ova vizuelna umetnica diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2006), kao i Institutu Pit Cvart u Roterdamu, Holandija i Fakultetu umetnosti u Plimutu, Velika Britanija (2008). Od 1998. godine samostalno je izlagala u zemlji i inostranstvu, a takođe je učestvovala u brojnim grupnim izložbama, organizovala ih i kurirala.

U centru njenih interesovanja su prostor i naracija, performativno upotrebljavajući fotografiju, tekst, zvuk, svetlost i objekat.

Dobitnica je nagrade 25. Memorijala Nadežde Petrović (2010), a njeni radovi nalaze se u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti Beograd, Narodnog muzeja Crne Gore, Savremene galerije Zrenjanin, galerije Kulturnog centra Požega, i u drugim javnim i privatnim kolekcijama.

Bavi se i produkcijom polja savremene kulture. Autor je i realizator foruma „Umetnik kao publika“, jedan od osnivača magazina za nezavisnu kulturu „Manek“, a kurirala je beogradsko izdanje transnacionalnog projekta „Aktopolis. Umetnost akcije“ Gete-instituta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar