Ministarka kulture Maja Gojković. Foto:Promo/Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarstvo kulture raspisalo je konkurs za otkup i finansiranje dela u oblasti savremene vizuelne umetnosti za 2021. godinu i on će biti otvoren do 19. februara. Time je nastavljena praksa otkupa dela, prekinuta prošle godine bez jasnog obrazloženja posle šest godina od uvođenja, a uvedena je i jedna olakšica za muzeje.

Odluka da ne bude otkupa prošle godine izazvala je veliko nezadovoljstvo među likovnim stvaraocima, posebno među samostalnim umetnicima koji su isticali da im je otkup značajan izvor prihoda, pogotovu u godini kada su zbog pandemije galerije bile zatvorene. Na pitanja portala Nova.rs upućena Ministarstvu kulture zašto konkursa nije bilo, šta se dogodilo sa novcem opredeljenim za otkup dela i da li će on biti prenet na ovogodišnji konkurs postavljena u decembru nismo dobili odgovore. Ni ovog puta u pozivu na konkurs nije naveden iznos koji je u budžetu opredeljen za otkup.

U Udruženju likovnih umetnika Srbije nezvanično navode samo da su zadovoljni time što je konkurs raspisan, dodajući da su čak i iznenađeni time što se to već dogodilo, pošto prema signalima iz Ministarstva nisu učekivali da će ga biti bar još nekoliko meseci.

Uslovi konkursa objavljeni na sajtu Ministarstva kulture, gotovo su identični onima iz ranijih godina, s tim što je dodata novina da muzeji mogu da konkurišu za finansiranje dela bez vremenskog ograničenja, pošto je ranije bila praksa da to ne mogu da budu dela starija od pet godina. I umetnici su to pozdravili.

– Dobro je da je konkurs za otkup raspisan i dobro je da postoji i ova stavka u konkursu: „Izuzetak od gonjeg stava su muzeji u Republici Srbiji koji imaju pravo da konkurišu za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti bez ograničenja koje se tiče vremena nastanka dela“ – kaže Nina Todorović iz neformalne grupe „Inicijativa – vizuelni umetnici“.

Ograničenje za dela ne starija od pet godina, međutim, ostaje da važi za sve druge javne ustanove. Pojedini umetnici, učesnici ranijih otkupa, smatraju da je ove godine trebalo jasnije predstaviti mogućnosti otkupa dela za javne ustanove poput škola, fakulteta, biblioteka, zdravstvenih ustanova, centara za socijalni rad koje se ne bave primarno kulturom, ali mogu da učestvuju u otkupu. Kroz interno raspisane konkurse u tim ustanovama bi se, pre svega, olakšalo umetnicima koji su ovako praktično u situaciji da ih sami pozivaju i nude svoja dela, ali bi se i povećala transparetnost, odnosno smanjila mogućnost, kako kažu, za „burazerske dogovore“, kakvi su bili predmet polemika i uzajamnih optužbi ranijih godina.

Umetnici okupljeni oko „Inicijative – vizuelni umetnici“ poslali su u međuvremenu i pismo na više od 120 adresa javnih ustanova, a dopis sa modelima internih konkursa postavili su i na Fejsbuk.

Nina Todorović Foto: Privatna arhiva

– Stigla su do sada dva poziva od institucija da se umetnici prijave za otkup, od Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ iz Kučeva i Kulturnog centra Jagodina, koji se redovno odaziva na naš poziv. Vidim da je na osnovu našeg poziva stigao i poziv umetnicima iz Centra za kulturu u Lazarevcu… Nastavićemo da se angažujemo na ovom polju i ukazujemo na sve ono što bi moglo da bude korisno za obe strane, i za umetnike i za institucije koje otkupljuju njihova dela, sve što bi dodatno moglo da se uvede u pravila i procedure konkursa, ali ono što je trenutno najvažnije je da se, kao što smo i ranije pominjali, održi kontinuitet raspisivanja ovog konkursa. Imajući u vidu da je prethodne godine izostao, od sada pa nadalje, neophodno je da se institucija konkursa održi i ničim ne bude ugrožena – ističe Nina Todorović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar