Foto: Promo

Ko će biti laureat nagrade Dr Špiro Matijević za najbolje književno delo objavljeno 2022. biće saopšteno sutra na susretu s medijima u Pres centru UNS-a.

Osim što će tročlani žiri obnarodovati ime ovogodišnjeg laureata nagrade Dr Špiro Matijević za najbolje književno delo objavljeno 2022. godine na srpskom jeziku, ustanovljena je i manifestacija koja nosi ime pisca, prevodioca i kritičara.

Nagrada Dr Širo Matijević ustanovljena je 2007, a među dosadašnjim dobitnicima su Jovan Delić, Milovan Danojlić, Matija Bećković… O ovogodišnjem laureatu odlučuje žiri u sastavu: Ivan Negrišorac, ujedno i predsednik, Selimir Radulović i Aleksandar Jerkov.

Manifestacija Dani Špire Matijevića, koja će ove godine biti prvi put održana, počinje u petak, 24. februara u podne u Svečanoj sali Matice srpske dodelom nagrade koja nosi ime Matijevića, a dan kasnije u Galeriji Matice srpske biće predstavljen film „Svetlost i senke“. U nedelju, 26. februara u Srpskom narodnom pozorištu biće održana Svečana akademija, odnosno poetsko-muzičko veče.

Špiro Matijević je, podsećanja radi, rođen 1943, a preminuo je tragično 1993, kada je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen u Tuzli.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar