Kako je propao rnr 2, Darko i Barbara (Anica Dobra i Nebojsa Bakocevic) Foto:"Popbooks / Avala Film Way"

Izdavačka kuća Popbooks upravo je izdala obimnu knjigu - monografiju "Daj, babo, glavu!" koju je priredila je spisateljica i scenaristkinja Vladislava Vojnović, o jednom od omiljenih domaćih filmova "Kako je propao rokenrol" (1989).

Čitaoci i fanovi filma „Kako je propao rokenrol“ se pozivaju da zakorače iza kulisa jednog od najvoljenijih domaćih ostvarenja i otkriju tajne, anegdote i fascinantne detalje njegovog rađanja, snimanja i života posle ulaska u bioskope. Uz oko 250 fotografija i iz naftalina izvađena tri originalna scenarija, knjiga „Daj, babo, glavu!“ na 400 strana donosi više od 40 iskrenih, duhovitih, dirljivih, a ponekad i gorkih priča ljudi čiji su talenat i entuzijazam napravili ovu kultnu filmsku trilogiju.

Kako je propao rnr 1, Klaja i Klajina zena (Bata Zivojinovic i Stanislava Pesic) Foto:“Popbooks / Avala Film Way“

Svoje učešće u nastanku filma opisali su: glumci Srđan Žika Todorović, Branimir Brstina, Anica Dobra, Nebojša Bakočević, Vesna Trivalić, Branko Đurić Đuro, zatim Bogdan Diklić, Ratko Tankosić i Džoni Racković.

O filmu pričaju i reditelji omnibusa Zoran Pezo, Vladimir Slavica i Goran Gajić, ali i scenaristi, producenti, saradnici i članovi ekipe s druge strane kamere.

Kako je propao rnr 1, Hadzi Karic, Bojana i Nindza (Sonja Savic, Zika Todorovic) Foto:“Popbooks / Avala Film Way“

Kako neka od imena sa špice filma više nisu s nama, o njima su pričali i pisali: Branimir Brstina i Zoran Amar – o Sonji Savić, Gorica Popović – o Bati Živojinoviću, o scenaristi prve priče Branku Vukojeviću – njegova sestra Nena Vukojević-Hemond, o scenaristi druge priče Aleksandru Barišiću sećanja su podelili režiser Milorad Milinković Debeli i pisac Dušan Dule Nedeljković, a Momčilo Rajin o Kosti Bunuševcu.

Zvučna strana knjige zanimljiva je koliko i njen vizuelni deo: osim dve priče o Vladi Divljanu i sećanja Srđana Gojkovića Gileta, knjiga „Daj, babo, glavu!“ donosi i priču legendarnog Koje – njegovo prvo javno oglašavanje u poslednjih pet godina – o filmskim iskustvima Zelenog Zuba koji narod brani od Superridže i Superoperatera, ali i mnogim drugim detaljima iz Kojine filmske karijere.

Kakoje propao rokenrol Zeleni Zub (Koja) Foto:“Popbooks / Avala Film Way“

„Daj, babo, glavu!“ nije samo svedočanstvo o jednom filmu već i omaž eri, muzici i kulturi koja je oblikovala generacije. Svaki segment filma, svaka glumačka replika i svaka nota filmske muzike nose sa sobom ubeđenja, nadanja, afinitete, humor i pobunu, a knjiga pruža priliku da saznate kako je sve to nastajalo. Od neočekivanih trenutaka inspiracije do nepredviđenih prepreka na setu, ove priče osvetljavaju put koji je kroz mala vrata jedne etape Avala filma vodio od ideje do filma koji je postao sinonim za duh slobode, mladosti i rokenrola.

Kako je propao rnr 3, Eva Veselinovic (Vesna Trivalic) Foto:“Popbooks / Avala Film Way“

„Daj, babo, glavu!“ šesto je izdanje “Društvo ljubitelja popularne kulture”, odnosno brenda za književno izdavaštvo kuće „Popbooks“. Do sada su u istoj ediciji objavljene monografije „Ogledala Lune“ o ovoj kultnoj novosadskoj grupi (uskoro drugo dopunjeno izdanje), antologiju domaćih hip-hop tekstova „Repotpisani“, strip knjigu Aleksandra Zografa „Priče iz Drugog rata“, studiju „Dobar rep“ BeGe Fanka. Takođe, u narednom periodu biće izdate biografije Vlade Divljana, Olivera Nektarijevića iz grupe KKN, Baneta Sanšajna, grupe Šarlo Akrobata…

Bonus video: Džimi Hendriks – Živeo je kratko, ali je ostavio neizbrisiv trag u rokenrolu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar