Jugoslav Pantelić, Atom Egojan i Dejvid Tjulis Foto: Jugoslovenska Kinoteka/Promo

Reditelj Atom Egojan i glavni glumac njegovog novog filma „Počasni gost“ Dejvid Tjulis primili su najviše priznanje Jugoslovenske kinoteke – Zlatni pečat u ponedeljak uveče pred publikom u Sava centru, uoči projekcije tog filma u okviru Gala programa 48. Festa, saopšteno je iz Jugoslovenske kinoteke.

Direktor Kinoteke i umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, uručio je gostima priznanja podsetivši da su Zlatni pečat do sada dobili neki od najznačajnijih stvaralaca iz svih delova sveta.

„Prihvatam ovo priznanje uz duboku zahvalnost, jer u ovoj zemlji postoji duh koji cenim i koji mi je mnogo značio. To je Dušan Makavejev, koji je bio u žiriju na festivalu u Moskvi pre gotovo 30 godina i dao mi nagradu za jedan od mojih prvih filmova. To je bila tako velika podrška za mene, a sada mi je ovo priznanje velika čast“, rekao je Egojan.

Tjulis je takođe izrazio zahvalnost, rekavši da je Zlatni pečat divna nagrada.
„Prvi put sam u Beogradu, nadam se ne i poslednji. Nadam se i da ćete uživati u našem filmu“, izjavio je Tjulis.
Jugoslav Pantelić je istakao da publika Festa kontinuirano prati rad Atoma Egojana još od kada je u Beogradu prvi put prikazan njegov film „Egzotika“ (1994), potom „Slatka sutrašnjica“ (1997)…