Predstava Nenapisana pisma Foto:Slobodan BUS Vukajlović

Festival monodrame i pantomime, 47. po redu, počinje večeras u Beogradu, na sceni Pozorišta lutaka Pinokio i trajaće do 14. oktobra u Beogradu.

Na ovogodišnjem festivalu publika će imati priliku da vidi monodrame umetnika iz Tunisa, Hrvatske i Srbije, a 47. manifestaciju otvoriće profesorka Alisa Marić, šahovski velemajstor i dugogodišnji učesnik pratećeg programa festivala.

Festival večeras počinje monodramom „Neodustajanje“ u izvođenju Marije Medenice, a završava se monodramom „Knjiga o Milutinu'“, u kojoj igra Nenad Jezdić.

Već sutra je na programu festivala monodrama „Nenapisana pisma„, u kojoj Vanja Milačić tumači Nadeždu Petrović. Ova monodrama izvedena je premijerno pred čačanskom publikom u znak obeležavanja 148. rođendana naše najveće slikarke Nadežde Petrović, i kao jedan je od pratećih programa izložbe „Zlatnom rukom i srebrnim srpom“ Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, koja je u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu, predstavila zbirku etnografskih predmeta iz Nadeždinog pariskog ateljea.

– Žao mi je što mladi ljudi danas nemaju pojma ko je Nadežda Petrović. Između ostalog i o tome govori monodrama “Nenapisana pisma“. U predstavi izgovaram rečenicu: “Treba li da se borim sa sobom i koga će to za 100 godina interesovati“. Srela sam neke mlade ljude koji su mi rekli da ne znaju ko je Nadežda. Kao da su mi šamar opalili – kazala je Vanja Milačić.

Vanja Milačić Foto:Nebojša Babić

Poslednjeg dana festivala biće dodeljene nagrade – Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević“ za najbolju monodramu, o kojoj će odlučivati tročlani žiri, koji čine Dragan Petrović Pele, ujedno i predsednik žirija, Slobodan Beštić, pobednik festivala 2021. i Irena Šarović, koreograf i dramaturg.

Pored nagrade koje će dodeliti stručni žiri, završne večeri biće dodeljena i nagrada publike – Zlatna kolajna „Siniša Dašić“.

Bonus video: Predstava „Deca“ u Narodnom pozorištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar