Nadežda Petrović
Nadežda Petrović Foto: Wikimedia Commons

Monodrama "Nenapisana pisma", rađena prema tekstu Milkice Miletić i režiji Nataše Radulović, doživeće beogradsku premijeru 3. decembra na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u okviru obeležavanja 148 godina od rođenja srpske slikarke Nadežde Petrović, koju igra glumica Vanja Milačić.

„Ostavila nam je mogućnost da žene današnjeg vremena mogu slobodno da biraju način na koji će živeti“, reči su glumice Vanje Milačić o heroini, velikoj umetnici i znamenitoj Srpkinji koju u monodrami igra.

Vanja Milačić kao Nadežda Petrović Foto: Nebojša Babić

Podsetimo, monodrama je premijerno izvedena prošlog meseca u čačanskom u Domu kulture kao deo pratećeg programa izložbe „Zlatnom rukom i srebrnim srpom“.

Na toj postavci, organizovanoj povodom značajne godišnjice, bila je predstavljena zbirka etnografskih predmeta iz pariskog ateljea ove srpske slikarke.

Čačanska književnica Milkica Miletić je u svom tekstu „Nenapisana pisma“ oživela lik Nadežde Petrović inspirisana njenom slojevitom ličnošću, emotivnim i umetničkim nedoumicama, položajem umetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima.

Taj tekst je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović, koja je do sada potpisala predstave u pozorištima širom Srbije.

Bonus video:

Umetnost Milene Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar