Foto:Vesna Lalić

Arhitekte su nekada poštovale stanare. A danas se stanar vidi kao "potrošač", koji se predstavlja u svom stanu kroz niz slika sa pogledom na reku ili park, ali bez dubljeg razumevanja i stana i njegovog pratećih sadržaja, reči su Tanje Damljanović Konli, autorka izložbe "Beogradska škola stanovanja", koja će biti otvorena 22. aprila.

Pet izložbi, četiri programske celine, predavanja, paneli, radionice i tematske šetnje naći će se, potpuno besplatno, pred publikom od 22. aprila do 20. maja u okviru 16. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture.

Tradicionalna manifestacija BINA ima za cilj da predstavi kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja, podsetili su organizatori Beogradske internacionalne nedelje arhitekture na današnjem susretu sa medijima u Dvorani kulturnog centra.

BINA će biti otvorena 22. aprila u 19 sati sa čak tri izložbe na tri različite lokacije. U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda biće otvorena izložba, koja je i u fokusu ovogodišnje BINE, „Beogradska škola stanovanja 1960-1980. – kompleksnost ideja“, dok će u Beoizlogu iste institucije biti predstavljen vizuelni podsetnik „Naselje Cerak Vinogradi-proglašenje za kulturno dobro“. U Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti će biti otvorena postavka „Nagrada Piranezi“, koja će prikazati 47 realizacija arhitekata i 33 studentska projekata iz deset država Srednje Evrope.

Centralna izložba „Beogradska škola stanovanja“, koja će trajati i nakon završetka BINE, do početka juna, svojom širinom obuhvata brojne podteme bliske kako stručnjacima, tako i najširoj publici, poput urbanističkih rešenja, stambenih sklopova, javnih prostora, zelenih površina…

Cilj ove postavke, kako je kazala njena autorka Tanja Damljanović Konli, jeste da podseti celokupnu javnost da naše arhitektonsko nasleđe ne mora da se svede samo na ono što su srednjovekovni spomenici Centralne Srbije ili juga zemlje i Kosova:

Nasleđe je i pamćenje i razumevanje arhitektonske delatnosti sredine 20.veka kod nas, a neka od tih dela postala su i spomenici kulture. Želeli smo da približimo našu školu arhitekture. Nekada se na fakultetima i drugim institucijama stanovanje proučavalo kao najvažnija arhitektonska tema. I činilo nam se tužnim da se u ovom današnjem galopirajućem proizvođenju stanova, ne samo u Beogradu, već širom Srbije legat te beogradske škole zaboravi – kazala je Damljanović Konli.

BINA, Beogradska nedelja arhitekture
Tanja Damljanović Konli Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Autorka izložbe je podsetila da, za razliku od danas uvreženog mišljenja, upotrebna vrednost stana ne podrazumeva prost zbir kvadrata, već ideju o tome kako ćete zamisliti i koncipirati mesto za budućeg stanara:

Arhitekte su nekada poštovale stanare. A danas se stanar vidi kao „potrošač“, koji se predstavlja u svom stanu kroz niz slika sa pogledom na reku ili park, ali bez dubljeg razumevanja i stana i njegovog pratećih sadržaja. I zato je trenutak u kome se danas nalazimo prilično banalan u odnosu na onaj o kome mi želimo da progovorimo – istakla je autorka postavke.

Izložbu „Beogradska škola stanovanja“, tačnije njen prvi blok, čini predstavljanje arhitekture iz pedesetih i šezdesetih, arhitektonsko-urbanističkom modelu apstraktno korbizijanskog rada. Več drugi blok pokazuje kako su naši arhitekti imali snage i kreativnosti da počnu da razmišljaju drugačije:

– Od hladnog koncepta počeli su da uvode ideje strukturalizma u arhitekturu. I tvorci kao što je akademik Milan Lojanica, koji je uradio projekat Julinog brda, bili su aktuelni i prepoznati zbog svog rada i na internacionalnoj sceni. A na trećoj etapi izložbe, koja se odnosi na kraj sedamedestih i početak osamdesetih godina najveće mesto dali smo autorskom timu Darko-Milenija Marušić koji je uspeo da na najbolji način, o čemu svedoči činjenica da su Cerak Vinogradi proglašeni za kulturno dobro, ostvari ono što smo nazvali domestifikacijom naselja. Uspeli su da proizvedu toplinu forme kroz materijale i razmevanje topografije datog terena i naprave jednu celinu u kojoj se osećamo kod kuće. I to ne samo zbog kvaliteta stana, već i celokupnog okruženja koje nam daje osećaj pripadnosti – navela je Tanja Damljanović Konli, dodavši da će izložba biti propraćena sa dva panela, u kojima će učestvovati i kolege iz SAD i Velike Britanije i pokušati da objasne koliko je i za Zapad značajno beogradsko arhitektonsko nasleđe.

Pored postavke „Beogradska škola stanovanja“ BINA od 29. aprila predstavlja i postavku „Ponesi svoj projekat“ sa radovima mladih arhitekata „MAIN Architects“ i „Studio OBE“ u Skandinavskom paviljonu na Senjaku.

Takođe, od 6. maja u Drinčićevoj, u Kolektivu Arhitekata biće otvorena izložba internacionalnog karaktera „Beta_Enough is enough“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar