Foto: Promo

Serija razgovora, predavanja i projekcija pod nazivom "Nesvrstani i kulturne veze", koja tematizuje kompleksnost i višeznačnost kulturnih razmena i saradnji između SFR Jugoslavije i članica Pokreta nesvrstanih, biće održana u Muzeju Jugoslavije od 4. do 9. juna.

Muzej Jugoslavije realizuje ove programe u saradnji s teoretičarem filma i medija Simom Kokotovićem koji ističe da su kulturne razmene i saradnje predstavljale vrlo značajnu delatnost kroz koju su se jugoslovenski radnice i radnici u polju kulture i umetnosti upoznavali s globalnim strujanjima širom Trećeg sveta, upisujući se u njihove tokove.

Foto: Muzej Jugoslavije/Promo

Ovakve saradnje s akterima sa drugih kontinenata omogućavale su da prepoznaju značajne aspekte jugoslovenske kulture.

– Kulturne razmene između Jugoslavije i „Nesvrstanih“ prevazilazile su okvire državne diplomatije kroz koju je ovaj fenomen do sada najčešće analiziran – smatra Kokotović, zbog čega ovaj transnacionalni fenomen treba posmatrati sa svim složenostima, kontradiktornostima. Stoga će program „Nesvrstani i kulturne veze“ okupiti  akademske istraživačice i istraživače, kustoskinje i umetnice koji su u lokalnom i internacionalnom kontekstu već reflektovali ove probleme, kako bi kroz međusobni dijalog i prezentaciju njihovog rada ponudili publici ulazne tačke za razumevanje i ponovno otkrivanje transnacionalnih dimenzija jugoslovenske kulture.

Pored autora programa Sime Kokotovića, u razgovorima, koji će biti organizovani u bioskopskoj sali u zgradi Muzeja 25. maj, učestvovaće Jelena Vesić, Bojana Videkanić, Natalija Vujošević, Ana Knežević, Nataša Kovačević, Aleksandra Perišić, Bojana Piškur, Nemanja Radonjić i Mila Turajlić.

Za 4. jun, nakon uvodne reči Kokotovića, uslediće od 18.30 sati panel „Putovanja i prijateljstva: od političkog svrstavanja do solidarnosti“. Nataša Kovačević i Aleksandra Perišić predstaviće se sa izlaganjima „Revolucionarni putopisi: antikolonijalne borbe na kulturnom frontu“ i „Nesvrstana ženska prijateljstva i solidarnosti: Aoua Keita, Veda Zagorac i Vida Tomšić“, i približiće načine na koji tekstovi, poput putopisa i privatnih pisanih korespondencija, omogućavaju razumevanje procesa pregovaranja kulturnih, istorijskih i političkih različitosti u kontekstu uspostavljanja kulturnih veza.

Foto: Promo

Da kasnije od 18 časova biće održan panel „Kulturne institucije i organizovanje nesvrstanog uvezivanja“, na kom će biti predstavljeno međunarodno delovanje različitih kulturnih institucija u SFRJ krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina 20. veka (poput Galerije umetnosti nesvrstanih zemalja „Josip Broz Tito“ i Muzeja afričke umetnosti). Fokus razgovora, u kojem će učestvovati Bojana Videkanić, Natalija Vujošević i Ana Knežević, biće na događajima iniciranim u tom periodu, i logistici i organizaciji koja je omogućavala njihovu realizaciju i kreiranje „nesvrstanih“ kulturnih veza. A od 20 časova predviđen je panel „Istorijske kulturne solidarnosti u savremenoj umetničkoj praksi“ tokom kojeg će Bojana Piškur govoriti o izložbi „Južna sazvežđa“, čija su različite verzije predstavljene od Ljubljane do Južne Koreje poslednjih pet godina, a Jelena Vesić će kroz fokus na slike istorije u savremenoj umetnosti ponuditi teoretizaciju koncepta „solidarnosti u vremenu“.

Za 6. jun u 18 sati zakazano je izlaganje Nemanje Radonjića „Jugoslavija, Afrika, nesvrstani i akademski kolonijalizam“, koji će razmatrati dva fenomena – status kulture u širem kontekstu jugoslovenskog učešća u međunarodnim razmenama, i novu dinamiku odnosa koji su se u poslednje vreme uspostavili u međunarodnom akademskom kontekstu oko istraživanja Pokreta nesvrstanih. Od 19.30 časova Mila Turajlić će u formi predavanja-performansa predstaviti novi projekat „Hronike jugoslovenske filmske solidarnosti: Dragutin Popović i Frelimo“, koji je fokusiran na veze između Filmskih novosti i pokreta za oslobođenje Mozambika.

Tokom dva dana, 8. i 9. juna u periodu od 13 do 15 časova biće priređena projekcija odabranih epizoda iz serijala „Antikolonijalne borbe“ Nikole Vitorovića. Ova serija od 16 epizoda emitovana je između 1980. i 1986. godine, a donosi priču o antikolonijalnoj borbi u jednoj azijskoj ili afričkoj zemlji (od Indonezije, preko Jemena, do Južnoafričke Republike).

Bonus video: Poseta Titovom grobu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar