Nišville, Nišvil, konferencija za novinare
Foto: Radule Perisic/ATAImages

Na Nišvil džez festivalu, čiji je slogan "Još ovaj put", nastupiće 850 muzičara na 15 scena od 5. do 14. avgusta, ali nažalost, kako je danas izjavio direktor Ivan Blagojević, ovo će možda biti poslednja godina kada će manifestacija biti održana u ovom gradu.

Od 3. do 14. avgusta biće održan i Nišvil džez teatar, a organizatori kažu da će ga obeležiti njujorška trupa „La Mama“, kao i da će biti bogatog programa za decu.

Kako je ranije najavljeno, festival će trajati od 5. do 14. avgusta, a glavni program počinje 11. avgusta. Slogan je nastao, ističe Blagojević, jer je neizvesno da li će Nišvil naredne godine biti održan u Nišu zbog nedostatka novca. Nišvil produkcija vodi pregovore „u četiri zemlje, od čega su dve evropske“, da od naredne godine taj džez festival preseli u neku od njih „zbog nedovoljne finansijske podrške“, rekao je u Nišu Blagojević, piše „N1“.

– Ovogodišnji slogan festivala „Još ovaj put“, dosta je vezan za finansije. Imamo trećinu budžeta manje, a trećinu troškova više. Prosto, festival više nije ekonomski održiv da bi opstao u ovom obliku sa ovoliko izvođača i dešavanja. Trenutno ne postoje ni elementarni uslovi da mi nastavimo „Nišvil“ u Nišu. Mi ne možemo zaraditi ni za minimace svojih zaposlenih, a kamoli isfinansirati 850 izvođača, sačekati ih u Skoplju, Sofiji i Beogradu, smestiti u hotele. U odnosu na prošlu godinu, ovo je skok avio letova od 30 do 50 odsto, hotela takođe. Čak su izvođači najmanje poskupeli. Nažalost, umetnost je najjeftinija – rekao je Blagojević na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen program ovogodišnjeg Nišvila.

Nišville, Nišvil, konferencija za novinare
Foto: Radule Perisic/ATAImages

Ipak, najavljuje zanimljiv program – nekoliko orkestra i big bendova, zvuke iz Južne Koreje, Poljske, Argentine, Brazila, Tajlanda i drugih zemalja, pišu „Južne vesti“.

– Apostrofirao bih veliki događaj prvog dana, a to je dolazak Al McKay’s Earth, Wind & Fire-a, 19 ljudi na sceni, tri vokala, čoveka koji je komponovao velike hitove 80-tih godina. Dolaze Kurt Rosenwinkel, Julian Marley, Natacha Atlas, koja će doneti arapske zvuke – kaže Blagojević.

I ove godine će festival, dodaje, promovisati multikulturalnost i džez. Obaveznog testiranja i potvrda o vakcinaciji, za razliku od prošle godine, neće biti, osim ako se do početka festivala nešto ne promeni, navodi direktor.

Mlada muzičarka Zlata Marinković je među osmoro izvođača koji će otvoriti Nišvil, nakon što su ga na svojevrstan način najavili koncertima u Francuskoj i Belgiji u okviru programa „Creative Europe“

Nišville, Nišvil, konferencija za novinare
Foto: Radule Perisic/ATAImages

Umetnička direktorka Nišvil džez teatra Maja Mitić navodi da će komad Balkan Bordelo čuvene trupe „La Mama“ obeležiti taj segment festivala, ali da će, tradicionalno, na binu izaći i lokalni umetnici. Biće i predstava iz Švajcarske, Severne Makedonije, Amerike i drugih zemalja, kao i onih za najmlađu publiku.

Inače, na glavnoj bini, prve večeri nastupaju Al McKay’s Earth, Wind & Fire, Kurt Rosenwinkel, Beti Đorđević i prijatelji, Koh Mr. Saxman, La Malbec Orchestra i Nišvil Rojaze Band.

Druge večeri publici će se predstaviti Kirk Lightsey & Piero Odorici Quartet, Magnifico, Jungsu Choi Tiny Orchestra, Gyass Style – Kurina trio, Mattan Klein Quartet i Vladimir Kostadinović, dok će 13. avgusta nastupati Natacha Atlas, Nikola Kolodziejczyk Band, Montuno, kvartet Milana Petrovića i Sašo Popovski, kao i Igor Willcox Quartet.

Poslednje večeri koncerte će održati Julian Marley, Yellow Jackets, I Think You Are Awesome, Corn Maiz i Unleashed Cooperation, a festival zatvara Nenad Cvetičanin sa bendom Numismatica.

Neki od muzičara koji će nastupiti na ostalim binama su Mateja Jezdić, Cotton Pickers, Angsters, Loup Garou, Treća smena, Voodoo, TNT, Humanitarni bend Kolege, Jambalaya i Moon, kao i Južni Petar, Kendi, Smoki Mardeljand na Hip-hop bini.

Bonus video: Nik Kejv na Exitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare