Dana Ermitaža u Srbiji Foto:Promo

Beograd će po prvi put biti domaćin Dana Ermitaža u Srbiji, manifestacije od međunarodnog kulturnog značaja, koju od 24. do 29. oktobra organizuju Ermitaž, jedan od najvećih muzeja na svetu, Ministarstvo kulture Srbije i kompanija „Gasprom njeft“.

U saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, Ermitaž će istovremeno otvoriti dve izložbe: „Nevidljiva umetnost“ i „Carski porcelan“. Inkluzivni projekat „Nevidljiva umetnost” pružiće posetiocima priliku da bukvalno dotaknu istoriju: da dodirnu drevne freske, starinske ćilime i taktilne makete drugih dela iz kolekcije Ermitaža. Izložba „Carski porcelan” povezaće istoriju dinastije Romanov i replike dvorskih servisa za ručavanje koji su bili u upotrebi na svečanim večerama i porodičnim proslavama ruskih monarha.

Obe izložbe u Narodnom muzeju Srbije biće otvorene za publiku od 24. oktobra do 24. novembra 2023. godine. Povodom ovogodišnjeg obeležavanja 100-godišnjice srpskog baleta, legendarni sanktpeterburški Balet Jakobson izvešće najbolja dela iz svog repertoara u Narodnom pozorištu u Beogradu 24. i 25. oktobra. Na istoj sceni, 28. oktobra biće održan koncert

poznatog ruskog baritona, narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela.

Dana Ermitaža u Srbiji Foto:Promo

U Jugoslovenskoj kinoteci održaće se premijerne projekcije srpskih filmova „Imperatorke” i „Petar I – poslednji car i prvi imperator”, koje će predstaviti partner manifestacije „Prijatelji Sankt Peterburga”. Posetioce Dana Ermitaža očekuju i master klase, seminari i okrugli stolovi. Direktor Ermitaža Mihail Piotrovski održaće 25. oktobra javno predavanje „Peterburški mostovi kulture” na Univerzitetu u Beogradu. Pored toga, u okviru Dana Ermitaža u Beogradu i Novom Sadu biće održana rusko-srpska naučna arheološka konferencija.

Bonus video: Plava izložba za osobe sa invaliditetom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar