Isečak iz filma Bes Foto: Ustupljena fotografija

U okviru Programa umetničkog filma Artist’s Film u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, publika će biti u prilici da pogleda filmove umetnice Širin Nešat: Zemlja snova (The Land of Dreams) od 13. do 16. oktobra, Bes (The Fury) 18. i 19. oktobra, i Trilogija Sanjari (Dreamers Trilogy) od 20. do 22. oktobra.

U petak, 13. oktobra u 17 časova, u Sali Miodrag B. Protić Muzeja savremene umetnosti, biće upriličen i razgovor sa umetnicom u okviru kojeg će moći više da sazna o celokupnoj dosadašnjoj praksi Širin Nešat kao i specifičnim procesima rada na filmu. Broj mesta ograničen, a prisustvo je potrebno unapred najaviti putem zvaničnog mejla Muzeja savremene umetnosti ([email protected]) do srede 11. oktobra.

Širin Nešat Foto: Rodolfo Martinez

Širin Nešat je umetnica i filmska rediteljka iranskog porekla koja živi u Njujorku. Nešat se bavi i trajno eksperimentiše medijima fotografije, videa i filma, u kojima kroz vrlo poetične slike i politički obojene narative preispituje teme moći, religije, rase, pola, kao i odnos između prošlosti i sadašnjosti, Istoka i Zapada, pojedinca i kolektiva kroz prizmu svojih ličnih iskustava kao Iranke koja živi u egzilu.

Nešat je održala brojne samostalne izložbe u muzejima širom sveta, među kojima su Pinakothek der Moderne, Minhen; Muzej moderne umetnosti Fort Vorta; The Broad, Los Anđeles; Museo Correr, Venecija, Italija; Muzej Hiršhorn, Vašington i Institut umetnosti u Detroitu.

Nešat je režirala tri dugometražna filma: Žene bez muškaraca (2009), koji je dobio nagradu Srebrni lav za najbolju režiju na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, Tražeći Oumu Kulthum (2017) i najnovije ostvarenje Zemlja snova, premijerno prikazano na Filmskom festivalu u Veneciji (2021).

Dobitnica je Zlatnog lava, Prve međunarodne nagrade na 48. Bijenalu u Veneciji (1999), Nagrade slobode Hirošime (2005), Nagrade Doroti i Lilijan Giš (2006), a 2017. dodeljena joj je prestižna nagrada Praemium Imperiale u Tokiju. Zastupaju je Galerija Gledston u Njujorku i Galerija Gudman u Londonu.

Kustoskinja programa je direktorka muzeja Marijana Kolarić, asistentkinja Kristina Armuš.

Isečak iz filma Zemlja snova Foto: Ustupljena fotografija

Program umetničkog filma u MSUB posvećen je pokretnoj slici, videu i filmu kao sve popularnijoj i neprestano razvijajućoj umetničkoj formi, sa idejom da ponudi živopisan prikaz odabranih umetnika i njihovih dela koji su inspirisani filmom kao medijem i osećaju potrebu da ga tumače i odgovore na svoj način.

U ovogodišnjem, prvom izdanju programa umetničkog filma, MSUB će predstaviti izbor filmova umetnika koji su u dosadašnjoj praksi stekli najviša svetska priznanja i slavu u oblasti filma.

Bonus video: Opera „Deca“ na MESS festivalu u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar