Jasna Dimitrijević, Foto:Nemanja Jovanovic/ Nova.rs

Ostajem, kao i pre, verna publika Kolarca, bivša koleginica i saradnica za sve što bude potrebno, kaže za Nova.rs Jasna Dimitrijević, koja se posle 12 godina povukla sa mesta direktorke Zadužbine Ilije M. Kolarca, čiji je novi upravnik Aleksandar Peković.

Na mesto novog upravnika Kolarca, umesto Jasne Dimitrijević, izabran je, kako je juče objavljeno, Aleksandar Peković.

– Mislim da novi upravnik dolazi spreman sa svim potrebnim znanjima i informacijama koje su važne za dalji razvoj i verujem da će poslovanje biti uspešno kao i do sada – kaže dosadašnja upravnica za Nova.rs.

Kolarčeva zadužbina Foto:Promo/Kolarac

U teškim vremenima Jasna Dimitrijević uspela je da se izbori za opstanak Kolarca, autonomnost i da podigne programe na visok umetnički nivo. To su u zvaničnom saopštenju potvrdili i iz jedne od najstarijih ustanova kulture kod nas, u kojem su istakli da je najveći doprinos nekadašnje upravnice usvajanje člana Zakona o kulturi od strane Republike Srbije, kojom je Kolarac svrstan u red institucija koje uživaju posebnu brigu.

– U septembru mi ističe treći mandat i smatrala sam da je bolje da na kraju, a ne na početku sezone, dovršimo proceduru izbora i primopredaje dužnosti novom upravniku. Odlazim u Zavod za proučavanje kulturnog razvitka na poziciju istraživača kulturnog razvoja – otkriva Dimitrijevićeva, koja je u karijeri bila na čelu Doma omladine, Sava centra i Turističke organizacije Beograda.

Kolarčeva zadužbina je 4. februara ove godine obeležila devet decenija postojanja, a naša sagovornica je naglasila da je to posebna institucija po tome što u kontinuitetu radi od 1932. i podrazumeva koncept dodatnog doživotnog obrazovanja, onako kako je to Ilija Milosavljević Kolarac zamislio u svom testamentu iz 1878. godine.

– To je po svim programima i delatnostima kojima se bavi istinski jedinstvena, po meni, apsolutno najreprezentativnija ustanova kulture u Srbiji i to kažem bez ikakve rezerve uz svo iskustvo koje imam.

Jasna Dimitrijević, Foto:Nemanja Jovanovic/ Nova.rs

Na naše pitanje koji su prioriteti na koje novoimenovani direktor treba prvenstveno da obrati pažnju, Jasna Dimitrijević je kao prvi izdvojila važnost finansijske stabilnosti Zadužbine.

– To je najvažnije, i podrazumeva i nove modele načina finansiranja o čemu će pričati novi upravnik. Kao drugo, izdvajam unapređenje infrastrukture objekta na kojem je potrebno puno intervencija kako bi i strukturološki odgovorili izazovima programa koji se priređuju na Kolarcu.

Upitana šta smatra najlepšim momentima tokom svog 12-godišnjeg rada u ovoj ustanovi, s osmehom odgovara:

– Koncerti u Kolarcu su uvek bili događaji o kojima se pričalo i ne bih želela sada nikoga da zanemarim. Takođe, i izuzetnost Škole stranih jezika koja je posebnost Zadužbine, kao i predavanja gde su okupljeni divni ljudi, jer dolaziti i slušati živu reč je nešto dragoceno i to učesnici i posetioci jako dobro znaju. Ali, ako nešto treba da izdvojim, što je pomerilo nešto za vreme dok sam bila upravnik, onda je to koncert klasične muzike na otvorenom, u Studentskom parku, kada su nastupili Nemanja Radulović i Orkestar Double Sens. Zatim „Take over“, evropski projekat gde je Kolarac kao zadužbina ušao na listu partnera u evropskim projektima, koje smo nakon toga realizovali. Iz sezone koja se sada završila, izdvojila bih koncerte pijaniste Aleksandra Madažara, koji je izveo 32 Betovenove sonate u osam termina i to je nešto što je održalo sjaj Velike dvorane. Mislim da će se vrhunski odabira programa nastaviti i u budućnosti.

Verna publika: Kolarčeva zadužbina Foto:Promo/Kolarac

I na kraju, priseća se Jasna Dimitrijević, jednog naročito emotivnog trenutka, koji se dogodio u najteže vreme – kada je počela pandemija koronavirusa.

– Tada nam je bila potrebna finansijska podrška jer je sve stalo. Dobili smo je od Ministarstva kulture ali zanimljivo je da je u međuvremenu na naš račun stiglo šezdesetak uplata od 1.500 do tri hiljade dinara. Bile su to donacije naših posetilaca i pretpostaljvam da je to bio deo njihovih sredstava koje izdvajaju za dolazak na Kolarac. I pošto nisu dolazili zbog virusa, taj deo ličnog budžeta su nama prosledili. Nama je to bila veoma važna podrška, u svakom pogledu a i dokaz da Kolarac oduvek ima vernu publiku.

Bonus video: Zubin Mehta na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar