Jasna Dimitrijević, Foto:Nemanja Jovanovic/ Nova.rs

Kolarčeva zadužbina dobila je pomoć od 6.000.000 dinara kojim je pokrila deo zarada zaposlenih do kraja juna i troškove održavanja objekta, a direktorki Jasni Dimitrijević rečeno je da se strpi za ostatak i trajno rešenje finansiranja te institucije kulture.

U više navrata pisali smo o teškoj situaciji u kojoj se našla jedna od naših najastarijih kulturno-obrazovnih institucija, nakon što je bila prinuđena da izbijanjem epidemije i uvođenjem vanrednog stanja prekine sve programe.

Početkom juna direktorka je upozorila da Kolarčevoj zadužbini preni zatvaranje zbog gubitka od 30 miliona dinara nakon što su odložili ili otkazali 160 programa da bi im krajem istog meseca obećana pomoć sa najviših instanci.

Usledio je i apel Upravnog odbora Zadužbine da se „hitno reši dramatična finansijska situacija te nacionalne institucije“ u kojoj su se našli „zbog nemogućnosti ostvarivanja sopstvenih prihoda od delatnosti“, a konkretni predlozi su došli od mnogobrojnih umetnika i organizacija.

S obzirom da Kolaračeva zadužbina ima 50 zaposlenih i projektno se finansira (25 odsto budžeta dobijaju na konkursima i od sponzora i 75 odsto od ulaznica i iznajmljivanja prostora), sa izbijanjem pandemije našla se u situaciji da ne može da pokrije ni zarade, ni poreze i doprinose ni troškove objekta.

Kolarčeva zadužbina, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Uprkos dopisima Jasne Dimitrijević premijerki Ani Brnabić, Ministarstvu kulture i informisanja i Sekretarijatu za kulturu grada Beograda, sa molbom da se do 27. jula izjasne o načinu trajnog finansiranja ustanove, rešenja još uvek nema, samo uveravanja, obećanja i kratkotrajna finansijska pomoć.

– Tražili smo tri puta po šest miliona. Dobili smo šest miliona dinara i uverevanja da će finansijska situacija Kolarca biti rešena samo da se još malo strpim. Pitala sam da li je za to uslov formiranje nove Vlade i Ministarstva kulture pa to čekamo. Odgovorili su mi da nije, da su analizirani svi aspekti i da se taj zahtev Ministarstva kulture, konačno, u saglasnosti sa Sekretarijatom za kulturu grada Beograda nalazi u Ministarstvu finansija. Rečeno mi je da će to uskoro biti rešeno – kaže za portal Nova.rs direktorka Kolarčeve zadužbine.

U svom zahtevu za trajnim rešenjem iz Kolarčeve zadužbine se pozivaju na Zakon o kulturi koji predviđa mogućnost finansiranja zadužbine do 45 odsto od njenih ukupnih godišnjih troškova.

– Trebalo bi da bude oko 30 miliona dinara, jer je naša projekcija troškova za ovu godinu bila 82 miliona dinara. Pošto nismo realizovali sve planirane programe, troškovi su manji i sa dva puta po šest miliona dinara do kraja godine moguće je izgurati sezonu – ističe Dimitrijević i dodaje:

– Bilo bi realno da budžet za 2021. bude planiran u odnosu na novi institucionalni status Kolarca da se ne bismo više oslanjali na projektno finansiranje ili našli u ovakvoj situaciji ukoliko ponovo ne budemo mogli da radimo.

Prvi koncert u Kolarčevoj zadužbini biće održan 20 septembra. Reč je o, kako najavljuje Dimitrijević, promenadnom koncertu, a slede nastupi Nemanje Radulovića, planirani u martu pa odloženi.

Novi termini za nastupe slavnog violiniste su 28. i 30. septembar i 1. oktobar – tri umesto ranije planirana dva, zbog ograničenog kapaciteta sale, u kojoj će sada biti 250 ljudi.

– Nadamo se da će tako i biti, ali više ćemo znati između 15. i 20. septembra kada budemo videti koliko će kupljenih ulaznica za mart biti vraćeno i imali jasniju sliku o bezbednim uslovima za održavanje koncerata. Ne znamo ni kakva će biti procedura Nemanjinog dolaska iz Pariza, da li će morati da se testira po povratku. Neke promenadne koncerte smo morali da odložimo, jer naši muzičari koji žive u inostranstvu ne mogu da dođu zbog obaveznog karantina po povratku – pojašnjava Dimitrijević i podseća da velika dvorana Kolarca ima 880 sedišta, a kapacitet u novim uslovima biće između 250 i 400 mesta.

Korejska pijaniskinja Jol Eum Son, koja je trebalo da nastupi u aprilu, potvrdila je svoj dolazak 17. oktobra.

Direktorka Kolarčeve zadužbine najavila je i osam koncerata pijaniste Aleksandra Madžara na kojima će izvesti osam Betovenovoh sonata.

Datumi još uvek nisu određeni, a Dimitrijević očekuje da tri ili četiri koncerta budu u decembru, a ostali u januaru.

– Ono što je planirano u okviru ciklusa „Kolarac- tvoj svet muzike“ za ovu godinu uradićemo samo sa promenjenim datumima i sa ograničenim brojem posetilaca – navodi direktorka Zadužbine.

Razmatraju i na koji način mogu kroz programe da zarade.

– Cebef je rezervisao neke termine za probe za koncerte, koje će raditi, što je za nas takođe prihod. Bemus će biti u novembru kod nas. Imamo obećanje da ćemo i za neke projekte dobiti dodatna sredstva – ističe Dimitrijević.

Dimitrijević je sredinom jula najavila da će tokom avgusta osmisliti akcije i kampanje sa donacijama kako bi spasili Kolarčevu zadužbinu, imajući u vidu mnogobrojne predloge koji su stizali od pojedinaca i organizacija sa ciljem da se pomogne Kolarčevom narodnom univerzitetu.

– Mislim da ćemo nešto preduzeti, ali ne pre 15. septembra. Imamo u planu koncertnu akciju u trajanju od tri dana i jednu akciju u javnom gradskom prostoru, ali dok nemamo potvrdu umetnika i svih koji treba da učestvuju u realizaciji, ne možemo da najavljujemo – rekla je direktorka Kolarca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare