Zadužbina Ilije M. Kolarca Foto:Google Maps

Imamo preliminarno uverenje kabineta premijerke o kratkoročnoj pomoći Kolarcu u iznosu od šest miliona dinara, rekla je za Nova.rs direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević. Direktorka Kolarčeve zadužbine 10 dana ranije uputila je dopise premijerki, Ministarstvu kulture i gradskim vlastima tražeći od njih da se do 27. jula izjasne o načinu trajnog finansiranja ustanove kojoj preti gašenje.

Uprava Kolarčeve zadužbine se u više navrata obraćala republičkim i gradskim vlastima sa molbom da se iznađe trajno rešenje za finansiranje Kolarca, koji svoj budžet obezbeđuje prodajom ulaznica, iznajmljivanjem prostora, na konkursima i iz donacija, te su se usled pandemije koronavirusa i otkazivanja programa našli u teškoj situaciji.

Jasna Dimitrijević je ranije za naš portal rekla da, ukoliko grad ili država ne pronađu rešenje da pomognu Kolarčevu zadužbinu, ne isključuje mogućnost zatvaranja jedne od najstarijih kulturno-obrazovnih institucija u Srbiji, osnovane 1878. godine.

– Svi sa kojima smo komunicirali u prethodnom periodu – Grad Beograd, Ministarstvo kulture i kabinet premijerke, saglasni su u tome da je važno u narednom periodu pokrenuti incijativu za dugoročno rešavanje pitanja finansiranja Kolarca, što znači i institucionalno uvažavanje u skladu sa Zakonom o kulturi. Trajno finansiranje podrazumeva određenu skupštinsku proceduru, a za sada imamo preliminarno uveravanje da će kratkoročna pomoć od šest miliona biti obezbeđena preko kabineta premijerke – rekla je Dimitrijević.

Zakon o kulturi predviđa mogućnost finansiranja Kolarčeve zadužbine do 45 odsto od njenih ukupnih godišnjih troškova i u Kolarcu očekuju rešenje u skladu sa tim.

Zbog obustave rada zbog pandemije, otkazano je 160 programa i procenjuje se da će ova ustanova do septembra biti u gubicima od 30 miliona dinara.

U međuvremenu su reagovali predstavnici akademske zajednice i ljubitelji umetnosti apelima, ali i konkretnim predlozima kako spasiti Kolarčevu zadužbinu.

„Prijatelji, hajde da se dogovorimo nešto: ako hoćemo da pomognemo kulturi i Kolarcu, hajde da bez izuzetka svi počnemo da kupujemo karte za koncerte klasične muzike. Samo tako ćemo staviti na znanje da želimo oporavak našeg najznačajnijeg muzičkog hrama! Time ćemo istovremeno pokazati da ne pripadamo rulji koja šalje 19.000.000 poruka šljamu“, napisao je flautista,  profesor Ljubiša Jovanović na svom profilu na „Fejsbuku“.

– Mi ćemo svakako pokrenuti donatorske akcije da bismo odgovorili svima koji su uputili apale Kolarcu, kako pojedinci, tako i organizacije – rekla je Jasna Dimitrijević.

Dimitrijević je ranije najavila da će osmisliti sve akcije u avgustu uoči najave nove sezone koju planiraju u tri varijante – prva je program u punom kapacitetu, druga mogućnost predviđa program sa ograničenim brojem posetilaca, a treća prenose koncerata i predavanja uživo, za koje će se takođe kupovati ulaznice.