Janko Baljak i Darija Kisić Tepavčević
Janko Baljak i Darija Kisić Tepavčević Foto: Ivan Dinić/Nova S/TANJUG/ JADRANKA ILIC

Zašto bi sad smerna Darija Kisić Tepavčević bila manji jurišnik od Ane Brnabić? Ona mora unutar SNS-a da pronađe svoj prostor, i eto idealne prilike da pokaže svoju "duhovitost", kaže za Nova.rs reditelj i profesor FDU Janko Baljak komentarišući "dijagnozu", zapravo uvrede ministarke Darije Kisić Tepavčević na račun sineaste Gorana Markovića.

Кaže da je depresivano potišten. Govori da treba streljati predsednika Srbije Aleksandra Vučića! O krvi govori kao o vodi. Pričinjavaju mu se logori za ljude. Srbija mu je `dno dna`“, napisala je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević na svom Instagram nalogu juče. Usledile su hitro osude stručne, a i šire javnosti na ove uvrede upućene Goranu Markoviću, koja je Kisić Tepavčević nazvala „anamnezom bolesti“ reditelja.

Sam reditelj je kazao za naš sajt da ima samo „svoje delo kao odbranu“, a nekadašnji asistent Goranu Markoviću na Fakultetu dramskih umetnosti, a danas redovni profesor FDU i reditelj Janko Baljak reagujući na post Darije Kisić Tepavčević ističe za Nova.rs da ni sam ne zna šta više „pametno da kaže“:

– Stvar je dosta jasna. Svako od njih, pogotovo novi članovi SNS-a imaju potrebu da se upišu i da pokažu svoju lojalnost vođi, jer to tako funkcioniše. Zašto bi sad smerna Darja Kisić Tepavčević bila manji jurišnik od Ane Brnabić? Ona mora da tu, unutar te stranke, SNS-a da pronađe svoj prostor, i eto joj idealne prilike da pokaže svoju „duhovitost“. Kao što Vučić ima svoje savetnike, Izraelce koji mu na dnevnoj bazi određuju poteze, da ih je samo Darija imala… Da je bar neko Dariji mogao da kaže – „Sestro, nemoj baš to da napišeš… Napiši nešto, ali ne moraš baš sve te gluposti da skupiš na jednom mestu“. Prosto, neverovatno mi je koliko gluposti ima u jednom jedinom postu – tu su i Kusturica, i „Aida“, i Bernar Anri Levi. Nemam reči – kaže za naš sajt Baljak.

Podsetimo, Kisić Tepavčević je još napisala da bi Marković „voleo kad poraste da bude Кusturica“, dodavši:

Mrzi Daru, a voli Aidu. Napominje da voli partizane, a mrzi četnike. Srbi mu se gade. Film o Golom otoku mu je i dalje opsesija. U tom `filmu` on sebe vidi kao komandanta logora. Bacio bi sve u Petrovu rupu! Ili, sa prijateljem Levijem, sve Srbe odveo u Žutu kuću“.

Na kraju je dala ovakvu dijagnozu – „Frustriran i agresivan, umetnički impotentan, bez nacionalnog identiteta“. I osvrćući se na sve to Baljak ističe kako je najtragičnije u celoj priči što Darija Kisić Tepavčević verovatno misli da je napisala nešto pametno:

– A to je transfer blama, što bi rekli klinci. Baš je glupo. Da je išla poput hardlajnera, kakvi su Vučićević i ekipa, to bi bilo poštenije. Ali, ona je htela da to ima i neku „poetiku“. Zato je to još jezivije nego da je u pitanju obično vređanje Gorana Markovića. Jer je još i pretenciozno – smatra reditelj i profesor FDU.

A jedino što je svom nekadašnjem profesoru, danas kolegi i prijatelju Markoviću posle ministarkinih uvreda rekao jeste da „ne naseda na njih“:

– Ne treba da nastavimo da se valjamo u tom njihovom blatu. Ne treba im davati tu vrstu povoda i značaja, inače možemo da se ćeramo do besvesti. Oni se najbolje osećaju u tom blatu. Ako zaroniš u to, jako teško izlaziš iz toga – zaključak je Janka Baljka.

Bonus video:

Veče sa Ivanom Ivanovićem: Janko Baljak i Želimir Žilnik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare