Janko Baljak i Suzana Vasiljević
Janko Baljak i Suzana Vasiljević Foto: Ivan Dinić/Nova S/Vesna Lalić/Nova.rs

Nisam imao drugog izbora do da dam ostavku. Jednostavno, ne želim da delim isti prostor sa Suzanom Vasiljević, kaže za Nova.rs Janko Baljak, obrazlažući razloge svoje ostavke na članstvo u svim zvaničnim telima Fakulteta dramskih umetnosti.

Janko Baljak, profesor na Katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, podneo je ostavke na sva mesta u telima u kojima je kao profesor FDU angažovan zbog imenovanja savetnice predsednika Suzane Vasiljević na mesto članice Saveta Fakulteta dramskih umetnosti.

Reditelj i profesor više nije član Univerziteta umetnosti, kome inače pripada FDU, a podneo je i ostavku na mesto člana Umetničkog veća Fakulteta dramskih umetnosti.

– Nemam drugog izbora do da dam ostavku. Osećam se nelagodno. To nema veze sa mojim nastavkom angažovanja na Fakultetu dramskih umetnosti i mojom profesurom i predavanjima, već angažovanjem u zvaničnim telima FDU. Jednostavno, ne želim da delim isti prostor sa Suzanom Vasiljević – ovim rečima obrazložio je razloge svojih ostavki za Nova.rs Janko Baljak.

Podsetimo, savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević imenovana je na sednici Vlade Srbije 2. decembra za članicu Saveta Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, što će joj biti peta funkcija.

Baljak je, nakon što je Nova.rs juče objavila ovu informaciju, promptno reagovao podnevši ostavke. Na svom Fejsbuk profilu napisao je da „ne može da prihvati ideju da bude u nekom od ovih tela u trenutku u kome medijska savetnica Aleksandra Vučića odlučuje o bilo čemu što se tiče njegovog fakulteta“ i dodao:

„Smatram njen izbor nastavkom pogubnog disciplinovanja institucija kulture u poslednjoj deceniji, afirmacijom cenzure i autocenzure u obrazovanju budućih generacija umetnika… Sve ono što Suzana Vasiljević radi ja učim svoje studente da je loše, pogubno i da mi kao ekipa talentovanih i motivisanih ljudi možemo i moramo bolje. Hvala svim dragim kolegama na odličnoj saradnji. Ostajem veran i nadam se inspirativan profesor na Katedri za Filmsku i televizijsku režiju“, napisao je Baljak na Fejsbuku.

Bonus video: Bura na filmskoj sceni

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare