Jamamoto sa jednom od kreacija za Bouvija Foto: EPA/ALEJANDRO GARCIA

Kansai Jamamoto, čuveni japanski modni dizajner poznat po avangardnim kolekcijama i saradnji sa Dejvidom Bouvijem, preminuo je u 77. godini.

„Moj otac napustio je ovaj svet mirno, okružen svojim najmilijima. Moj otac za mene nije bio samo eklektična, energična duša, po čemu ga je poznavao svet, nego i neko brižan, dobrodušan i pažljiv“, napisala je Jamamotova ćerka Mirai na svom profilu na Instagramu.

Prema saopštenju iz Jamamotove kompanije, prenosi CNN, dizajner je preminuo prošlog utorka, nakon duge borbe sa leukemijom i sahranjen je, a komemoracija će biti održana naknadno.

Kansai Jamamoto Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

„Dok se borio protiv bolesti, ostao je uvek pozitivan, nikad ga nije napustila strast za stvaranjem“, dodaje se u saopštenju.

Jamamoto, rođen 1944. godine, pre karijere u svetu modnog dizajna studirao je mašinstvo. Početkom sedamdesetih godina bio je prvi japanski dizajner koji je održao reviju u Londonu, što mu je omogućilo da izgradi međunarodnu karijeru i stekne svetsko ime svojim „teatralnim“ kreacijama.

Tokom te decenije, Jamamoto se sprijateljio sa muzičkim zvezdama, među kojima su bili i Elton Džon i Stivi Vonder, a potom i sa Dejvidom Bouvijem, što će mu obeležiti karijeru.

Jamamoto je ispričao 2016. za „Holivud riporter“ da se Bouvi zainteresovao za njegov rad kada je pronašao njegove kreacije na rasprodaji ženske odeće u Londonu. “Dejvid je, srećom, bio veoma vitak I one su mu odlično pristajale”, naveo je dizajner.

Jamamoto je nastavio potom da radi namenski kreacije za Bouvija: androgine kostime i kombinezone, ogrtače, široke pantalone…

Bouvi u jednoj od Jamamotovih kreacija Foto: Cineliz / Allpix Press / Profimedia

– Desila se neka vrsta hemije. Moja odeća postala je deo Dejvidovog rada, njegovih pesama i njegove muzike. Postala je deo poruke koju je on poslao svetu – ispričao je Jamamoto u intervjuu.

Jamamotove kreacije Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP / Profimedia

Jamamotove revije postale su događaji od velikog značaja, a održavane su širom sveta, od moskovskog Crvenog trga do londonskog Muzeja Viktorije i Alberta. Poznat po svojim smelim kreacijama, Jamamoto je u njih unosio i elemente japanske tradicije i zanata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar