Vlasta Velisavljević i Nebojša Glogovac u predstavi Jagoša Markovića "Sumnjivo lice" Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Foto: Nenad Petrović/JDP

Doživotni počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta Vlasta Velisavljević poslednji put je stao na scenu tog teatra 12. februara 2020. godine kada je u ulozi Gospodina Diafoarusa odigrao Molijerovog “Uobraženog bolesnika“, poslednji komad najznačajnijeg francuskog i svetskog komediografa. Reditelj ove komedije je Jagoš Marković.

– Vlasta je neobjašnjiv, neponovljiv, veličanstven… I jer je sve malo što bi se reklo, i jer ne staje u reči da se opiše Vlasta. Trebalo ga je znati, raditi s njim, gledati ga… – kaže za Nova.rs povodom Vlastine smrti pozorišni reditelj Jagoš Marković.

Jagoš Marković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Uobraženi bolesnik“ premijerno je izveden u aprilu 2015. a iste godine je označila prvo gostovanje nekog pozorišta iz Srbije u Kini, učestvujući prvo na Internacionalnom pozorišnom festivalu Pekinškog narodnog umetničkog pozorišta, a potom i na Prvom internacionalnom festivalu komedije u Šangaju. Naravno, i Vlasta Velisavljević, koji je tada zagazio u 90. godinu života bio je na tom gostovanju. Tom prilikom je za RTS sa lica mesta rekao da je za njega najvažnije što je u Pekingu video pandu.

– Vlasta nema godine. Vlasta se voli i poštuje, i juče i danas i sutra i uvek – priča Jagoš Marković.

Jedan od najvoljenijih jugoslovenskih i srpskih glumaca ostvario je oko 350 uloga na filmu, u pozorištu i na televiziji. Ljubav mu je bila pokretač u svemu, a gluma život. A kao glumac nastupio je već sa dvanaest godina u predstavi “Put oko sveta“ u „Rodinom pozorištu“ Gite Predić, ćerke Branislava Nušića, koje se nalazilo baš na mestu gde je danas njegov JDP. Pozorišnu akademiju u Beogradu upisao je 1948. u prvoj generaciji studenata u klasi Mate Miloševića. Već tokom studija, 1950. godine, počinje da nastupa na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta kojoj je ostao veran do sudnjeg dana.

Bojan Dimitrijević, Dragan Mićanović i Vlasta Velisavljević u predstavi „Uobraženoi bolesnik“. Foto: JDP/Nenad Petrović

Pre dve godine, sa Jagošem Markovićem i velikom Renatom Ulmanski bio je na svečanosti povodom preimenovanja Velike scene Beogradskog dramskog pozorišta u “Olivera i Rade Marković”. Tada su govorili o životu i delu slavnih glumaca, a Vlasta se posebno prisetio Olivere, svoje drugarice sa glumačke klase.

– Mudrac je veliki on. I histrion prvog reda… I još nešto veće od toga. Tajna nije odgonetnuta. Divim se njemu i njegovom celom životnom putu. Nema godina u odlascima a nema ih ni u pozorištu. Blago onima koji će sad biti u njegovom društvu – ističe Marković.

Vlastimir Vlasta Velisavljević preminuo 24. marta u 95. godini od posledica koronavirusa. Biće sahranjen u subotu 27. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
Komemoracija će biti održana u petak 2. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

– Hvala mu za sve – zaključuje Jagoš Marković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar