Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Najtraženiji naslovi na internetu tokom vikenda bili su filmovi iz serijala o Džejmsu Bondu, nakon što je objavljena vestu u subotu o smrti škotskog glumca Šona Konerija.

Tokom vikenda na sajtu eBay najviše su se tražili, nudili i kupovali artefakti koji su na bilo koji način vezani za tajnog agenta 007 – od postera, ili potpisanih fotografija, preko igračaka, do filmova o Džejmsu Bondu i knjiga Jana Fleminga.

Najtraženiji „predmet“ na ovom sajtu bio je blurej boks-set „James Bond Collection“. Isto je bilo, kako javlja „Rolingstoun“, i na Amazonu, gde je, takođe, na vrhu liste najprodavanijih.

Na ovaj boks-set, od čak 24 kompakt-diska, koji je objavljen u julu, uvršćeno je šest od sedam filmova iz serijala o Džejmsu Bondu, koji je Koneri snimio, od prvog „Doktor No“ iz 1963, do „Dijamanti su večni“ iz 1971. godine. U ovom luksuznom boks-setu nije se našao jedino film iz 1983. godine „Nikad ne reci nikad“, ujedno i poslednja rola Konerija „u Bondovom odelu“.

Pored naslova o Džejmsu Bondu i druga ostvarenja iz bogate filmografije Šona Konerija našla su se na besteler listi Amazona. Tako je „Lov na Crveni oktobar“ iz 1990. godine trenutno na prvom mestu liste akcionih i avanturističkih filmova, a na Amazonu su veoma traženi i „Stena“, ostvarenje iz 1996. godine, u kome su, pored Konerija, igrali i Nikolas Kejdž i Ed Haris, kao i „Vrač“, romantična drama, koju je glumac snimio četiri godine ranije. Ovaj sajt je odmah ponudio i striming čitavog filmskog opusa škotskog glumca, a početna cena bila je četiri dolara.

Među traženim naslovima bio je i film u kome se, zvanično, Šon Koneri poslednji put pojavio na velikom ekranu – „Liga izuzetnih džentlmena“ iz 2003. godine. Jer tri godine kasnije, uoči dobijanja nagrade za životno delo Američkog filmskog instituta, Šon Koneri je najavio da se „penzioniše“. Međutim, 2012. prekinuo je, nakratko, svoje „penzionerske dane“ zbog animiranog ostvarenja „Guardian of the Highlands“, koje je imalo kratak bioskopski život, ali je tokom subote i nedelje ovaj DVD bio veoma tražen na sajtu eBay.

Šon Koneri je preminuo u subotu, u snu, u svom domu na Bahamima, nakon što je u avgustu proslavio 90. rođendan. Umetnikov sin, takođe glumac, Džejson Koneri izjavio je za BBC da njegov otac već neko vreme „nije bio dobro“.

– Ovo je tužan trenutak za sve one koji su ga poznavali, kao i za publiku širom sveta, koja je uživala u njegovom glumačkom daru – kazao je Džejson Koneri.

Uzrok smrti još nije poznat, a Konerijeva supruga, slikarka Mišelin Rokebrun sa kojom je bio u braku 45 godina, kazala je za britanske medije da je glumac „patio od demencije“.
– Takav život nije bio za njega… Poslednja želja bila mu je da ode bez velike buke. Samo je utonuo u san, kako je i želeo da bude…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare