Slavni filmski i pozorišni glumac Šon Koneri, najpoznatiji po ulozi Džejmsa Bonda, preminuo je u 91. godini, prenose svetski mediji.

Šon Koneri, rođen 1930. godine u Edinburgu, najpoznatiji je po ulozi Džejmsu Bondu, tajnom agentu 007, preminuo je na Bahamima, posle kraće bolesti, mirno i u snu, piše BBC prenoseći izjavu njegovog sina Džejsona.

U decenijama dugoj karijeri osvojio je brojne nagrade, među kojima su i Oskar, dva Zlatna globusa i dve Bafte.

Škotski glumac prvi je igrao Bonda na filmu u ostvarenju „Doktor No“ (1962), a potom u još šest naslova iz ovog serijala.

Mnogi ga i danas smatraju i neprevaziđenim filmskim Bondom, a u ovoj ulozi, osim u „Doktoru Nou“, publika ga je gledala i u filmovima „Iz Rusije s ljubavlju“ (From Russia With Love, 1963), „Goldfinger“ (1964), „Operacija Grom“ (Tunderball, 1965), „Samo dvaput se živi“ (You Only Live Twice, 1967) i „Dijamanti su večni“ (Diamonds Are Forever, 1971) i „Nikad ne reci nikad“ (Never Say Never Again, 1983).

Šon Koneri kao Džejms Bond Foto: Cineliz / Allpix Press / Profimedia

Oskara je dobio za sporednu ulogu irskog policajca u filmu „Nesalomivi“ (1987).

Koneri je poznat i po ulogama u filmovima „Čovek koji je želeo da bude kralj“ (1975), „Ime ruže“ (1986), „Indijana Džons i poslednji krstaški pohod“ (1989), „Lov na crveni oktobar“ (1990), „Stena“ (1996)…
Napustivši školu sa 14 godina, Koneri je radio ka mlekar, a potom se posvetio bodibildingu. Titula Mister Univerzum dovela ga je i na film i televiziju.

Na velikom platnu prvi put se pojavio u trileru „Nema puta nazad“ (1957), a sa filma se povukao nakon „Lige izuzetnih džentlmena“ (2003).

Glumcu je 2000. godine britanska kraljica dodelila titulu viteza, „Sandej herald“ 2004. proglasio ga je „najvećim živim Škotom“, a nedavno je proslavio 90. rođendan.

„Ništa ne može da se uporedi sa izazovom čoveku da izvuče najbolje iz sebe“, rekao je jednom Koneri govoreći o svom životu i radu.

Koneri je poznat i po svom političkom angažmanu, kao član i jedan od finansijera Nacionalne partije Škotske, koja se zalaže za otcepljenje od Engleske. Preselio se na Bahame, zaričući se da će se vratiti u Škotsku kada ona postane nezavisna zemlja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare