Foto: f84 / Zuma Press / Profimedia

Glumac Šon Koneri, preminuo juče u 91. godini, ostaće upamćen pre svega kao filmski Džejms Bond. Međutim, snimak na kom govori pesmu Konstantina Kavafija "Itaka" dodaje i još jednu dimenziju njegovoj ličnosti.

Šon Koneri želeo je da snimi film „Sokrat“. O tome je i govorio novinarima početkom milenijuma, navodeći da su grčkim filozofom bili fascinirani i on i njegov prijatelj, kompozitor filmske muzike Vangelis, koji mu je ponudio tu ulogu. Vangelis je tada sa Konerijem obilazio Atinu i pokazivao je glumcu gde je antički filozof živeo.

– Poznajem se sa Šonom Konerijem i duboko ga poštujem, pa sam pomislio da bi, zbog svog talenta i izuzetne ličnosti, mogao da glumi Sokrata na velikom ekranu. Kada sam mu to predložio, odgovorio je da hoće. Znao je za Sokrata kao i milioni drugih ljudi širom sveta, ali je želeo da nauči više o njemu – ispričao je Vangelis u intervjuu 2002. godine, dodajući da je negde u to vreme i pariski „Mond“ objavio da će Koneri igrati Sokrata. Taj film nikada nije snimljen, ali je saradnja Vangelisa i Konerija osvetlila još jednu stranu ličnosti glumca poznatog najpre kao prvog i, po mnogima najboljeg, filmskog Džejmsa Bonda.

Vangelis i Koneri ušli su u studio 2004. godine i snimili su pesmu „Itaka“ čuvenog pesnika Konstantina Kavafija. Tada su prvi put radili zajedno. Vangelis je komponovao muziku, preko koje je Šon Koneri govorio Kavafijeve stihove „Kada kreneš na put za Itaku / poželi da putovanje bude dugo / pustolovina puno, puno saznanja…“, toliko sugestivno da zvuče sasvim prirodno na engleskom jeziku.

Taj snimak našao se na disku „Itaka“, objavljenom kao deo monografije „Putovanje u boji“ Mišelin Rokebrun Koneri, glumčeve supruge. Novac od prodaje te knjige i diska u Grčkoj bio je namenjen organizaciji „Prijatelji dece“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare