Mina Radović Foto: Promo/Bojan Dzodan

Izložba slika “Skin and Stone” likovne umetnice Mine Radović biće otvorena sutra od 17 časova u umetničkoj galeriji PAVANE art room u Beogradu.

Mina Radović (1988.) završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, nakon čega upisuje i završava doktorske studije (digitalna umetnost) na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Imala je brojne samostalne i grupne izložbe slika i video instalacija u zemlji i inostranstvu. Članica je ULUS-a.

40×35 ulje na platnu. Foto: Promo

– Fokus mog rada je snaga žene koja je zarobljena u nametnutim kulturnim obrascima. I ova izlozba je deo mog ciklusa pod nazivom “Kad kamen progovori” u kome potenciram živo biće, odnosno njegove naznake koje se probijaju iz okamenjenih struktura društva u želji da bude slobodno u svojoj prirodnoj datosti . kaže Mina.

100x120cm Kombinovana tehnika (ulje, pesak, akril). Foto: Promo

„Njena umetnička preokupacija je civilizacijska i, pre svega, ženska teskoba koja ovoga puta kroz kamene forme rađa novi telesni odgovor. Koža i kamen su elementi kojima gradi metaforu zarobljenog I zaustavljenog sveta u kome smo se našli. I ako su njene ranije izložbe fokusirale uglavnom teskobu i tajnovitost ženskog tela koje je bilo u procesu oslobađanja, na ovim slikama kamen je navukao ljudsku kožu kao znak otpora dominaciji i sputanosti života i snage”, ističe se u najavi ove izložbe.

85x170cm Kombinovana tehnika (ulje na platnu. Foto: Promo

– Telo ili delovi tela ne odbacuju sasvim kamen, odnosno društveni kontekst, koji ga pritiska, nego ga nosi, tražeći prostor za svoj slobodan izbor i iskazivanje snage unutrašnjeg bića. Telo u mojim slikama je u kamenim oblicima, predstavljeno nalik sklupturi, ono se buni protiv dominantnog poretka, protiv okamenjene stvarnosti čime jasno ukazujem na savremene probleme – pojašnjava svoju umetnost Mina Radović.

Foto: Promo

Umetnička galerija PAVANE art room nalazi se na Trgu Mome Kapora broj 6.

Izložba „Skin and Stone“ biće otvorena do kraja marta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar