Press najava - Galerija Radosevic
Foto: Promo

Izložba slika „Improvizacije“ autora Save Pekovića i Ljubomira Vučinića, dvojice profesora i veoma značajnih umetnika savremene likovne scene, biće otvorena u sredu 1. juna u 19 h u prostoru Galerije Radošević, u samom srcu Beograda (Uskočka br 5).

Zajednička izložba slika malog formata autora Save Pekovića i Ljubomira Vučinića predstavlja kratak uvid u likovno stvaralaštvo ova dva slikara i prirodan je spoj dva umetnika bliskih poetika. Reč je o dva pripadnika iste generacije, o dva umetnika širokih interesovanja, i u opsegu likovne umetnosti i van njega, o dva profesora likovnih akademija sa temeljnim poznavanjem slikarskih tehnika i crteža kao osnove. 

PROČITAJTE JOŠ

Postavku u galeriji Radošević čine apstraktne slike manjih formata, koje su imenovali i nazivom zajedničkog projekta – IMPROVIZACIJE. Naziv povezuje slikarstvo Pekovića i Vučinića sa muzikom, što je posebno jasno u slučaju Vučinića, koji od početka navodi muziku kao veliku inspiraciju i koji je već prezentovao više ciklusa nadahnutih džezom. Neophodna je široka umetnička kultura i poznavanje mogućnosti sopstvenog medija da bi umetnik, slikar ili muzičar, mogao da iskorači u improvizaciju.  U njihovom stvaralaštvu boja zauzima ulogu koju u muzici ima nota, dok spoj boja preuzima ulogu akorda. Njihove „improvizacije“ su zapravo jedan divan spoj vizuelnih i auditivni iskustava. Peković pored boje, koja je u osnovi njegovog slikarstva, uvodi i neslikarske materijale, kao što su kanap, zgužvana tkanina, mreža itd, koje aplicira na površinu slike. Vučiniću su same boje sredstvo izražavanja i reljefna površina slike varira u odnosu od pastuoznih, preko plošnih, do lazurnih namaza boje.

Foto: Promo

SAVO PEKOVIĆ (1957) Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1981.g. na Slikarskom odseku. Magistrirao na istom fakultetu 1983. Studijski boravio u Parizu i Diseldorfu, od 1983. do 1991 godine. Član ULUS-a od 1982. Član grupe LADA. Status istaknutog umetnika stekao 2004.g  Izlagao na  45 samostalnih i oko 300 grupnih izložbi izložbi u zemlji i inostranstvu. Slike mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama. Redovni profesor na Akdemiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

LJUBOMIR VUĆINIĆ (1956) Završio osnovne i magistarske studije grafike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu sa temom OTPOR-OTISAK i grafičkom mapom ZBIJENO kao temom iz vizuelne kulture. Od 2005. godine bavi se pedagoškim radom na istoj instituciji u zvanju  profesora za oblast crtež.  Ljubomir Vučinić je zastupljen  na selektivnim i kustoskim izložbama koje prezentuju savremenu likovnu scenu Srbije u zemlji i inostranstvu, učesnik je u relevantnim nacionalnim projektima, nagrađivan je nacionalnim nagradama i priznanjima za autentičan doprinos likovnoj umetnosti. Umetnički radovi autora nalaze se u značajnim zbirkama i kolekcijama od javnog značaja u zemlji i inostranstvu, kao što su Akvizicije Muzeja savremene umetnosti Makedonije i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine; Kolekcija crteža Materia De Dibuho, Mexico Sity, Mexico;Kolekcija radova na tradicionalno rađenim papirima Heizaburo Iwano Paper mil Fukei city art museum Tokio, Japan; Kolekcija doktorskih studija slikarstva Akademije umetnosti u Pečuju, Madjarska.

Izložba će trajati do 15. juna 2022. godine. 

BONUS VIDEO: 100 godina od rođenja Radeta Markovića

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar