Izložba fotografija TALASANJE –OPUŠTANJE- KRUŽENJE Dušanke Komnenić

Izložba fotografija odnosno foto alegorije „Talasanje – Opuštanje – Kruženje“ Dušanke Komnenić, biće otvorena 1. jula u galeriji Singidunum u Beogradu.

“Dok sam gledala izložbu Goranke Matić u Muzeju savremene umetnosti, pomislila sam: „Da li je moguće da se sve ovo nama dešava, u suštini, bez prestanka’. U sledećoj sekundi sam sagledala previranja u ostatku sveta i shvatila da se svuda i stalno, nešto van naše kontrole, događa. Potom sam, mireći se, zaključila da je to život, iako ga nisam baš tako zamišljala”, prokomentarisala je autorka povodom svoje izložbe.

Izložba fotografija TALASANJE –OPUŠTANJE- KRUŽENJE Dušanke Komnenić

Cela serija njenih fotografija komunicira koristeći samo dva elementa. To su voda i nebo.

„Ove fotografije nisu rađene iz jednog kadra, već iz više kolažiranih snimaka. Pristup za koji se umetnica opredelila iznova otvara brojna pitanja. Jedno od njih svakako se odnosi na definisanje fotografije kao medija, koja je od svog nastanka do danas doživela brojne preobražaje. Najveći od svih je nastanak digitalne fotografije, koja umetniku daje moć ne samo da zabeleži određeni trenutak u vremenu i prostoru, već i da ga, nalik impresionistima, predstavi i kroz dimenziju lične impresije. Time se otvara i tema čije poreklo je u antičkoj kulturi, a to je odnos prema umetnosti iz filozofske perspektive prevashodno Platona i Aristotela”, istakla je između ostalog Irina Tomić.

Dušanka Komnenić (1975) rođena je u Trebinju. Diplomirala je na odseku Primenjena grafika – fotografija, na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 2001. u klasi prof. Baneta Karanovića. Magistrirala je 2003. god. na Peck School of the Arts, UW-Milwaukee, SAD; doktorirala je 2005. god na istom univerzitetu. Deset godina kasnije, odbranila je još jedan doktorski rad na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, na temu „Lepota u antiestetici“, pod mentorstvom prof. Miloša Šobajića. Član ULUS-a je od 2008. god.

Izložba fotografija TALASANJE –OPUŠTANJE- KRUŽENJE Dušanke Komnenić

Do sada je priredila 25 samostalnih izložbi i više od 40 kolektivnih u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u nekoliko umetničkih kolonija. Dobitnik je nekoliko stipendija i nagrada. Provela je pet godina u Sjedinjenim Američkim Državama, studirajući i radeći na nekoliko umetničkih fakulteta. Dvadeset godina se bavi pedagoškim radom na visokoškolskim ustanovama u Srbiji i SAD-u. Oblasti za koje je angažovana su fotografija, grafički dizajn, vizuelne komunikacije, crtanje i slikanje.

Izložba će trajati do 9. jula.

Bonus video: Izložba Ervina Vurma MSUB

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar