Janko Baljak,

"Dragi Biljana, Miloše, Darko. Vaša reakcija na visoko moralni gest vašeg kolege će ući u anale intelektualnog podaništva. Vi ste obrukali veličanstvenu istoriju FDU. Sledstveno, moram da vam kažem da je jedan Laza Ristovski za vas moralna gromada", napisao je dramaturg Ivan Lalić reagujući na stavove svojih kolega, a povodom ostavki koje je podneo Janko Baljak u Senatu Univerziteta umetnosti i na mestu člana Umetničkog veća FDU.

Lalić je napisao na svom Fejsbuk profilu status naslovljen „Osma sednica Saveta FDU ili pravda za Lazu Ristovskog“ upućen dramaturškinji Biljani Srbljanović, dekanu FDU Milošu Pavloviću i reditelju Darku Bajiću koji vam prenosimo u celosti:

„Draga Biljana, Miloše i Darko, pročitao sam juče vaš stav po pitanju ostavke Janka Baljka. Kao diplomac FDU a, školski drug Janka Baljka, ali i vaš kolega – poznanik, a sa Biljanom i svojevremeni saradnik na „Otvorenim vratima“, osećam potrebu da reagujem. S obzirom na moj buntovni senzibilitet, kao i činjenicu da pripadam generacijama kojima je FDU utkan u DNK, kao deo identiteta, čujte moje skromno mišljenje.

Zaista, simpatično je što se i Suzana Vasijević setila svojih korena na FDU i poželela da ponovo bude deo naše čarolije. Za nekoga ko je karijeru gradio u MUP-u, pa u predsedništvu, to je za svaku pohvalu. Ženu ne poznajem, ali je naravno znam iz medija. Nemam nikakav stav o njoj, osim onog suštinskog. Ona je zapravo desna ruka našeg predsednika. Druga asocijacija, kao nekadašnjeg borca protiv korupcije i desne ruke Verice Barać, su njene unikatne, preskupe torbice. One me opet asociraju na prvu lekciju našeg obožavanog profesora Jovana Hristića koja glasi: „Deco, kada pišete komad, prva stvar koju morate da objasnite je – od čega vaši junaci leba jedu.“ Pošto ćemo to teško objasniti u Suzaninom slučaju, poturiću pod tepih ovu neumesnu opasku. Da mi Guči digresija ne zamagli suštinu.

Dakle, bez prigovora na pravnu regularnost postupka imenovanja Suzane, želim da vas upitam da li vi smatrate da je žena, koja de facto, simbolizuje predsednika, treba da sedi u Savetu FDU? Da zamislimo kako će to izgledati? Dođete na sednicu Saveta, saopšti se dnevni red, Aleksandar Vučić digne ruku i zamoli da se oglasi po prvoj tački, recimo po pitanju regresa i toplog obroka za zaposlene. Onda ustane dekan Miloš Pavlović, i učtivo replicira. „Svakako, predsedniče, imam samo potrebu da vam kažem nešto, da ne bude zabune. Nama ni malo ne smetaju sve afere koje se vezuju za vas. Savamala, Krušik, Cvijan, Oliver, Jovanjica, Dijana. Smatramo da će Rio Tinto doprineti ekonomskom razvoju naše zemlje i tu poruku čemo preneti našim dragim studentima.“

Suzani /Aleksandru/ bi lakše, pogotovu kad je Biljana informisala o dometima Saveta za kreativne industrije u čijem je radu učestvovala zajedno sa svojom sjajnom drugaricom Anom Brnabić. Uz smeh i šalu, krenula je sednica. Jedino je sam, u ćošku, ostao Janko Baljak.

Jedini čovek sa petljom. Svi članovi Saveta, naravno misle kao on, ali im digitron u rukama koji kontroliše dozu rizika koja je dozvoljena u javnom nastupu, ne dozvoljava da ga podrže. Biljana ga čak i sramno provocira. Moja poruka je – Janko, nisi sam. U opkladu, da će se Savetu dogoditi ono što se juče dogodilo voditeljki RTS-a sa genijalnim Markom I Nedimom. Doći će neki studenti od kojih Savet početi da se znoji i trese.

Biljana Srbljanović i Janko Baljak
Biljana Srbljanović i Janko Baljak Foto: Ivan Dinić/Nova S

Biljana, Miloše, Darko. Vaša reakcija na visoko moralni gest vašeg kolege će ući u anale intelektualnog podaništva. Vi ste obrukali veličanstvenu istoriju FDU. Obrukali ste Žiku Pavlovića, Makavejeva /počasni doktor FDU/, Lazara Stojanovića, Dušana Stojanovića, Vladu Petrića, Jovana Hristića, Gorana Markovića. A ponajviše ste obrukali našeg čuvenog helenistu i profesora etike koji je preveo i napisao predgovor za Aristotelovu “Poetiku”, suštinsku knjigu našeg fakulteta, Miloša Djurića.

Sledstveno, moram da vam kažem da je jedan Laza Ristovski za vas moralna gromada. On je pošteno izabrao stranu i to je javno rekao. I za to je trebalo hrabrosti koju vi, očigledno nemate. Zato vas molim da sledite njegov put. Vi na jednu stranu, mi na drugu stranu. Pa kom obojci. Bojim se da je prostor za manevar u međuprostoru potpunio sužen. A ja ću Janka i njegove svetonazore braniti „do poslednjeg daha.“ Sve do zakona o lustraciji koga ponovo sanjam. Možda mi se ovaj put posreći da se zaista dogodi.

Bonus video: Baljak Suzana Vasiljević je propagandista, nije joj mesto na FDU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare