Foto: Video/Nova.rs

Janko Baljak, profesor na Katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, podneo je ostavke na sva mesta u telima gde je kao profesor FDU angažovan. Razlog je imenovanje savetnice predsednika Suzane Vasiljević na mesto članice Saveta Fakulteta dramskih umetnosti.

Kako je Baljak naveo na svom Fejsbuk nalogu, nije više član Univerziteta umetnosti, kome inače pripada FDU, a podnosi ostavku i na mesto člana Umetničkog veća FDU.

„Ne mogu da prihvatim ideju da budem u nekom od ovih tela u trenutku u kome medijska savetnica Aleksandra Vučića odlučuje o bilo čemu što se tiče mog fakulteta. Smatram njen izbor nastavkom pogubnog disciplinovanja institucija kulture u poslednjoj deceniji“, napisao je Baljak na Fejsbuku.

On je naveo da je izbor Suzane Vasiljević u najvažnije telo FDU „afirmacija cenzure i autocenzure u obrazovanju budućih generacija umetnika“.

„Zabrana novih filmova Želimira Žilnika. Gorana Markovića i Srďana Dragojevića u istom danu dovoljno strašno govori s kojom će se strašću aktuelni režin obračunavati s političkim protivnicima. Jeftini i jezivi propagandistički angažman Suzane Vasiljević kao Vučićeve savetnice u poslednjoj deceniji je u potpunoj suprotnosti sa mojim pedagoškim i moralnim uverenjima i tome kako naš Fakultet Dramskih Umetnosti funkcioniše. Sve ono što Suzana Vasiljević radi ja učim svoje studente da je loše, pogubno i da mi kao ekipa talentovanih i motivisanih ljudi možemo i moramo bolje. Hvala svim dragim kolegama na odličnoj saradnji. Ostajem veran i nadam se inspirativan profesor na Katedri za Filmsku i televizijsku režiju“, napisao je Baljak na Fejsbuku.

Kako je juče objavio portal Nova.rs, savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević imenovana je za članicu Saveta Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Kako je objavljeno u Službenom glasniku, ta odluka usvojena je 2. decembra na sednici Vlade Srbije. Ovo će Suzani Vasiljević biti peta funkcija, a na nju je postavljena na predlog osnivača.

BONUS VIDEO Dete ispred Vučića palo u nesvest

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare