Biljana Srbljanović i Janko Baljak
Biljana Srbljanović i Janko Baljak Foto: Ivan Dinić/Nova S

Draga Biljana, hvala na podršci. Ljubi brat. Nekad sam te poznavao, napisao je Janko Baljak na Fejsbuku odgovarajući koleginici sa FDU Biljana Srbljanović koja je u svom statusu njegove ostavke okarakterisala kao "beznačajne" i poput štrajka glađu "ali da piješ proteinske šejkove, zašećerenu limunadu i tečni pasulj."

Pročitajte još:

Njen status sa Fejsbuka vam prenosimo u celosti:

„Hajde da znamo o čemu uopšte pričamo:

Savet FDU-a je telo koje u svom članstvu ima po jednog predstavnika svake katedre (katedre delegiraju), tri predstavnika studenata (bira ih Studentski parlament) i 6 predstavnika osnivača (država). Tako je u svakoj državnoj visoko-školskoj instituciji (broj članova se razlikuje u odnosu na „veličinu“ fakulteta), kao i u kulturnim ustanovama, na primer.
Na Mašinskom fakultetu, matičnoj kući akademika Teodorovića ih je još više, osam bira i postavlja Vlada Srbije (kod nas ipak samo šest). Akademik Teodorović se, na svom fakultetu, nije pobunio protiv tih Vladinih postavljenja, iako nam prosti gugl srč pokazuje koliko njih su kadrovi SNS-a.

Drugo: mesto u Savetu FDU-a nije plaćeno. Broj članova IZVAN fakulteta je manji od neophodne većine da nam nešto nametne u našoj instituciji.

Treće i važnije, samo koliko ja pamtim: na tom mestu smo imali, npr Žiku fakin Ajdačića godinama, ili bizar spektakl u vidu Vilibalda Erića, pa niko nije podnosio ostavke na bilo koje mesto u sklopu FDU-a.

Sa Ajdačićem smo imalli ozbiljne muke, jer je pretendovao da nam nešto određuje, ali je tu, srećom, naišao na ozbiljni otpor i svođenje na pravu meru, putem, između ostalog i mene. Bila sam predstavnica svoje katedre u tom telu kad smo ponižavani prisustvima i diskusijama i ova dva člana, sa Ajdačićem je još i moglo da se racionalnim argumentima objasni, sa Erićem (sada zvezdom opozicionog Tvitera, tada bliskim prijateljem porodice Vučić) bilo je mnogo teže – zbog njegovog neobrazovanja i tadašnje ozbiljne veze sa vrhom države, koja je posle pukla, pa je on prešao u opoziciju.

Ovo je digresija.

Hoću reći, imali smo razne bezvredne, loše, idiotske, bezobrazne i neprihvatljive predstavnike države u Savetu oduvek. Ova dvojica koje spominjem su bili u poslednjem sazivu, pre samo nekoliko godina, ali niko zbog njih nije podnosio ostavke ni na šta.

Sada sledeće: članstvo u Umetničkom veću FDU-a je radna obaveza nas profesora. Svaka katedra delegira dva predstavnika i mi tu raspravljamo o mentorima na umetničkim doktoratima, o komisijama za odbranu istog, o diplomskim projektima i molbama za neplaćanje školarine. To mesto je produžena funkcija matične katedre, takođe je neplaćeno i nije individualizovano – članovi Umetničkog veća samo rade svoj posao u ime svoje katedre. Kada neko da ostavku, makar i putem Fejsbuka, to bukvalno ne znači ništa, osim da će neko drugi sa iste katedre biti delegiran da predstavlja njihove studente. To je sve.

Što se tiče Senata univerziteta, tek to nema veze sa FDU-om. To je telo, kako mu samo ime kaže „Univerziteta umetnosti“ i mi samo imamo naše „delegate“, kao i svi ostali fakulteti. Podneti ostavku na mesto članstva u Senatu UU ima veze sa sastavom Saveta FDU koliko i sa mestom predsednika skupštine stanara u sopstvenoj zgradi.

BTW, član saveta UU koje je postavila Vlada je npr Dragana Del Monako između ostalih, ali to nije bio dovoljan razlog da neko od profesora kaže – „brate NOU.“ (Namerno ne nabrajam i ostale članove koje je postavila Vlada, a koji su – ili izlapeli, ili ne žive u Srbiji, ili su apsolutno nezainteresovani i ne poznaju rad bilo kog Univerziteta, a na tom mestu su kao ljudi koje je odabrala ista ta SNS Vlada).

To isto nikome do sada nije smetalo.

Ono što je zgodno za jeftin medijski poen je da se čestita na besmislenom gestu ostavke u telu Fakulteta koje je deo naše radne obaveze (inače, svi kukamo što smo u tim telima i najradije bismo izbegli taj deo obaveza), i koja samo znači svaljivanje iste te obaveze na nekog kolegu. Ako je gest, povodom imenovanja Suzane Vasiljević (koja je završila FDU, inače, nije plaćena za ovu funkciju, kapiram da joj bukvalno ništa ne donosi, i da sam ona, odjebala bih sve) ostavka, onda ona mora biti ostavka na mesto profesora. Jer to jedino ima smisla. Ostavka na mesto u Senatu i nije naša kuća, tako da ne znam, ali ostavka na mesto u Umetničkom veću je bukvalno štrajk glađu ali da piješ proteinske šejkove, zašećerenu limunadu i tečni pasulj.

Za rulju znači mnogo, za suštinu znači jaje. Ono Tomislava Nikolića kojim je prekinuo svoj stiropor štrajk.

EDIT nešto se mislim – možda je akademik Teodorović sa Saobračajnog fakulteta, ali i tamo ima isti broj imenovanih članova Saveta, a od strane svake Vlade. Kad je bio prorektor jedinog rektora BU koji je dopustio kršenje autonomije Univerziteta i pustio batinaše da uđu u prebijaju/hapse studente u štrajku, NIJE DAO OSTAVKU. Takođe, nije istupio iz članstva SANU jer sedi sa mizoginim, ratnohuškačkim, neobrazovanim poluinteligentima, ispostavama vlasti (svake) i inženjerima ratova u SFRJ. Tu ostavku nismo videli. Jer: stiropor i jaje.“

Janko Baljak reagovao je na ovaj status Biljane Srbljanović napisavši na društvenim mrežama:

„Draga Biljana, hvala na podršci. Ljubi brat. Nekad sam te poznavao.“

 

****

BONUS VIDEO: Gost: BIljana Srbljanović o tome zašto verujemo antivakserima, i kako se nositi sa pretnjama

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare