Iva Brdar Foto: Marko Kuzmanović/Promo

Žiri za dodelu nagrade za dramsko stvaralaštvo "Borislav Mihajlović Mihiz", koju dodeljuju Fond "Borislav Mihajlović Mihiz" i Srpska čitaonica Irig, dodelila je nagradu Ivi Brdar, dramskoj spisateljici iz Beograda i Berlina, za dosadašnji ostvareni opus.

Ovu odluku doneo je žiri u sastavu Maja Pelević, dramaturškinja i dramska spisateljica, Dimitrije Kokanov, dramaturg i dramski pisac, i predsednik Svetislav Jovanov, teatrolog. Nagrada će biti uručena 17. oktobra u Irigu, na dan rođenja Borislava Mihajlovića Mihiza.

U obrazloženju žirija se kaže: “Četiri drame od kojih se sastoji dosadašnji opus Ive Brdar nedvosmisleno ukazuju ne samo na samosvojnost u pozicioniranju teme, temeljnost na stilsko-žanrovskom nivou i samosvesnost u pogledu nivoa kritičkog angažmana, već i na jednu ne tako čestu odliku: istrajnu težnju ka sintezi. Ova težnja se ispoljava, najpre, u činjenici da, menjajući efektno ugao gledanja, Brdar podjednako suptilno a beskompromisno sagledava – često u međusobnom sudaru – skučenosti i istrošenosti ovdašnjeg „malog sveta“, materijalnu zasićenost i mentalnu, sve više virtuelnu ispraznost „velikog sveta“ Zapada, i, najzad, u njihovom „preseku“ – ropsku teskobu, krhku nadu i cinični apsurd izolovanog pojedinca.

Pri tome, autorka efektno akcentuje aktuelnosti tematike kroz paradokse forme. U prva dva komada, Bacači prstiju i Muškatle mogu preživeti sve, ostajući formalno u okvirima dramskog pozorišta (izgrađeni likovi, dijalog i tenzija), ona na nov način osvetljava tematiku promene, skučenosti, putovanja i izgnanstva, zahvaljujući najviše jezgrovitoj, čas poetski, čas matematički preciznoj upotrebi jezičkih nijansi. Stavljajući u naredna dva ostvarenja – Sutra je (za sada) uvek tu i – Ako nisam dobra šta ćemo onda – u centar pažnje odnos pojedinca prema fantazijama provincijalnog mentaliteta, kao i prema košmarima globalnog i virtuelnog, Iva Brdar „obrće smer“: gradeći niz složenih stilsko-žanrovskih figura – od ironije, preko pastiša, do parodije i groteske – ona uspeva da još neposrednije razotkrije, ismeje, ali i osmisli krhotine raznih stvarnosti koje sa nama deli.

Iva Brdar je završila studije dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i master iz Pozorišnih studija na Univerzitetu Nova Sorbona – Pariz 3. Autorka je drama Bacači prstiju za koji je dobila nagradu Brücke Berlin i nagradu na Konkursu Sterijinog pozorja, Muškatle mogu preživeti sve za koji je nagrađena Heartefact nagradom za savremeni angažovani dramski tekst, kao i tekstova Sutra je (za sada) uvek tu i Ako nisam dobra šta ćemo onda.

Njene drame su izvođene između ostalog u pozorištima Schauspiel Stuttgart (Bacači prstiju u režiji Wibke Schütt), Schauspiel Köln (Sutra je (za sada) uvek tu u režiji Christine Lindauer), Kosmos Theater Wien (Bacači prstiju u režiji Nine Kusturice), Cherry Arts Ithaca (Bacači prstiju u režiji Beth F. Milles), imale su svoje javna čitanja u Deutsches Theatru, New York Public Library i Théâtre du Nord Lille i bile dvaput uvrštene u uži izbor Theatertreffen Stückemarkta. U Nemačkoj njene drame predstavlja Rowohlt Theater Verlag.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare