Filip Grujić, dramski pisac
Foto: Printscreen/YouTube/Star Magazin

Filip Grujić dobitnik je nagrade “Borislav Mihajlović Mihiz” za dramsko stvaralaštvo za 2020. godinu, saopštio je žiri. Nagradu dodeljuju Fond “Borislav Mihajović Mihiz” i Srpska čitaonica Irig, a nagrada će dobitniku biti uručena 17. oktobra u Irigu, na dan Mihizovog rođenja.

Odluku da Filip Grujić, mladi dramski pisac iz Novog Sada, bude nagrađen za dosadašnji opus jednoglasno je doneo žiri kojim je predsedavao teatrolog Svetislav Jovanov, a članovi su bili i pozorišne kritičarke Darinka Nikolić i Ivona Janjić.

„Dosadašnja ostvarenja Filipa Grujića, osim što afirmišu intrigantan i maštovit dramski rukopis, nedvosmisleno ukazuju na to da se u savremenoj srpskoj dramaturgiji akcenat pomera sa forme i postupka, na sadržinu i značenje. Način na koji Filip Grujić u svojim komadima dramski suvereno oblikuje unutrašnju stvarnost likova i spoljašnju nestvarnost empirije jeste slojevit, premda naoko elegantno ‘lak’ do neobaveznosti“, navodi se u obrazloženju žirija.

Takva strategija, smatraju članovi žirija, u punom sjaju dolazi do izražaja u drami „Ne pre 4:30 niti posle 5:00“ (čija najavljena praizvedba u Ateljeu 212 nosi naslov “ Pred svitanje“).

„U njoj, uzimajući za povod isečak iz svakodnevice (relativno mladog) junaka, koji dolazi da, posle 10 godina ‘gastarbajterstva’, poseti porodicu (majku i mlađeg brata), autor autentično oblikuje stvarnost upravo time što, s jedne strane, raslojava govor, a s druge, unutar okvira linearnog vremena znalački ukršta slojeve i (lične) perspektive“, piše u obrazloženju.

Način na koji Grujić kreira likove članove žirija podsetio je na Beketa i Čehova.

„Da su Grujićevi junaci na planu forme odrazi beketovskih ‘likova-ruina’, ali da na planu sadržaja (ponajviše dijaloga), podsećaju na čehovljevske ‘izgubljene slučajeve’, pokazuje se ne samo u pomenutoj drami, već i u komadu ‘Vilica Ebena Byersa’: kroz priču pobliže označenu izrazom ‘istorijska priča – priručnik za čitanje’ autor uverljivo daje sliku civilizacije koju podjednako truju njena eksploatatorska priroda (oličena u lažnom leku ‘ radithoru’), ali i samoubilačka ispraznost individua koje je naseljavaju“, navode članovi žiirja i zaključuju da „dosadašnje drame Filipa Grujića nagoveštavaju ne samu ubedljiv opus rasnog dramatičara, već i na način primeren 21. stoleću slede putanju ‘mihizovskog’ bunta“.

Filip Grujić (25), rođen u Novom Sadu, diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, autor je i drama „Tamo gde pevaju“ (najuži izbor na konkursu Sterijinog pozorja 2018. godine), „Ovde je lepo – sečem drvo, jedem pasulj“ (premijerno odigrane 2018. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu), „Kako ja ovo sinu da objasnim?“ (premijerno izvedena u decembru 2018. u novosadskom Pozorištu mladih Novi Sad u režiji Vojkana Arsića). Kao dramaturg adaptirao je „Šeherezadu“ u režiji Slobodana Beštića, a autor je i romana „Bludni dani kuratog Džonija“ (2017).

Grujić je i scenarista kratkog igranog filma „Glad“, u režiji Tamare Todorović, koji je učestvovao na brojnim međunarodnim smotrama, a nagrađen je za najbolji scenario na festivalu SEECS u Bukureštu i nagradom publike u Mostaru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar