Isidora Žebeljan Foto: Kristina Miljković/Promo

Nedavno objavljena integralna muzika za klavir Isidore Žebeljan u zbirci "Balade" biće predstavljena sutra s početkom od 19 časova u Beogradu, u sali Muzičke škole "Stanković".

U programu će učestvovati pijanisti Lidija Stanković, Natalija Mladenović, Nikola Stojković, Vuk Božilović i Dimitrije Nikolić, kao i Milorad Bakić koji će svirati na darabuku, dok će o „Baladama“ Isidore Žebeljan govoriti Veljko Nanadić, glavni i odgovorni urednik, dr Borislav Čičovački, savetnik i urednik predgovora, uz moderiranje Maje Čolović Vesić.

Foto: Promo

I baš uoči promocije ove zbirke stigla je vest da je mladi kompozitor Veljko Nenadić, kojem su 24 godine, a komponovanje je studirao kod Isidore Žebeljan na FMU u Beogradu, trijumfovao na Međunarodnom takmičenju „Bela Bartok“ u Budimpešti. Posredi je jedno od najrenomiranijih takmičenja za kompozitore.

Od oko stotinu prijavljenih kompozitora iz celog sveta, kompozicija Veljka Nenadića Dva stava – Emprompti i Perpetum mobile za violinu i klavir dobila je ne samo prvu nagradu, nego i priznanje ugledne muzičko-izdavačke kuće Editio Musica Budapest. Izvedena je i na gala koncertu povodom proglašenja laureata takmičenja 26. novembra u dvorani Konzervatorijuma „Franc List“.

U žiriju takmičenja bile su neke od najznačajnijih autorskih ličnosti današnjice, kao što je američki kompozitor i oskarovac Džon Koriljano.

Veljko Nenadić je prethodno pobedio i na Međunarodnom takmičenju kompozitora „Luiđi Nono“ u Torinu, kao i na Međunarodnom takmičenju „Nova muzička generacija 2022“ u Kazahstanu.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar