Igor Stanković Foto:Promo/MegaCom

Na predstojećem Filmskom festivalu u Kanu koji će se održati od 18. do 27. maja, u okviru 54. izdanja programa "Petnaest dana autora" Igor Stanković biće član žirija koji će dodeliti nagradu Europa Cinemas Label.

Nagradu u ovoj selekciji dodeljuje žiri sastavljen od četiri najznačajnija Europa Cinemas prikazivača u Evropi za tekuću godinu, a među njima je direktor istaknute distributerske kuće MCF MegaCom Film – Stanković koji je ujedno i direktor Kombank Dvorane, Festivala Autorskog Filma, osnivač Kids Film Fest-a kao i idejni tvorac Dunav Film Fest-a.

– Sa velikim uzbuđenjem sam dočekao vest i poziv da budem deo najvećeg filmskog festivala na svetu u svojstvu člana žirija jedne od nagrada u okviru pratećeg programa. Izuzetno priznanje, naročito ako se ima na umu da dolazi na predlog i izbor organizacije Europa Cinemas koja broji više od 1200 bioskopa širom Evrope. Putovanje kroz svet filma i festivala i upoznavanje novih svetova, predela, ljudi i kultura, nas čini boljim, nadahnjuju i ohrabruju i ovakva priznanja filmsku iluziju pretvaraju u predivnu stvarnost – kaže Igor Stanković.

Igor Stanković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nagrada Europa Cinemas Label ima za cilj da produži promociju i distribuciju evropskih filmova. Nagrada je izuzetno značajna jer se filmu dodeljuje u trenutku njegovog premijernog prikazivanja na festivalu i pre prikazivanja u bioskopima. Ovo priznanje mobiliše medije, distributere i prikazivače da uvrste evropske filmove na svoj repertoar i tako im produže bioskopski život.

Europa Cinemas je mreža bioskopa koja se fokusira na evropske filmove, nastala 1992. godine na inicijativu trideset bioskopskih prikazivača i danas je mreža od 1.231 bioskopa sa 3.083 bioskopskih dvorana koje se nalaze u 44 zemlje Evrope.

Između ostalog Igor Stanković je dobitnik prestižnih priznanja kulture i umetnosti među kojima su srebrna plaketa Jugoslovenske Kinoteke, Statue i Povelje Kapetan Miše Anastasijevića, takođe Francuske vlada ga je odlikovala ordenom u rangu Viteza umetnosti i književnosti. U prethodnih dvadeset godina svog profesionalnog bavljenja filmskom distribucijom kompanija ispred koje je Igor Stanković, MCF MegaCom Film postala je lider i najveća srpska filmska kompanija. MCF pored kancelarija u svim zemljama regiona, jedina je srpski osnovana i vođena kompanija koja je ekskluzivni zastupnik, holivudskog studija Volt Dizni u okviru koga posluju i 20th Century Studio, Marvel Studios, Lucalfilm itd.

MCF je između ostalog i producent tradicionalnog FAF-a Festivala Autorskog Filma, KIDS FEST-a – Dečijeg filmskog festivala, Festivala Francuskog Filma, MOJ OFF – online filmskog festivala kao i mnogobrojnih programa na ovim festivalima. Takođe je i pokretač najveće domaće „video na zahtev“ platforme MOJ OFF.

Bonus video: Igor Stanković 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar