Scena iz filma "Poslednja slika o ocu" Foto:Promo/Martovski festival

Serijal tribina "Identitet srpskog filma - srpski film u 21. veku", kojim Filmski centar Srbije u saradnji sa Domom omladine Beograda želi da strateški koncipira i problematizuje neka od aktuelnih i vitalnih pitanja srpskog filma, započeće sutra u 18 časova prvom tribinom u Velikoj Sali DOB-a.

Urednik serijala je Aleksandar Gatalica, pisac, prevodilac sa antičkog grčkog i muzički kritičar, a moderator Dragan Nikolić, filmski reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

Na prvoj tribini u Velikoj sali Doma omladine Beograda, govoriće Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, Dan Tana, glumac i producent, Goran Marković, scenarista i filmski reditelj, Miroljub Vučković, urednik sektora za međunarodnu saradnju Filmskog centra Srbije (FCS), Ðorđe Kadijević, reditelj, scenarista, istoričar umetnosti, Miloš Pušić, filmski reditelj i producent, i Nikola Popević, odgovorni urednik filmskog i stranog serijskog programa.

Gosti će ovom prilikom probati da odgovore na pitanja šta je to identitet srpskog filma i zbog čega je on potreban u susretu sa drugim kinematografijama, kao i da li identitet srpskog filma treba tražiti u prepoznatljivosti naše kinematografije na velikim svetskim filmskim smotrama, prepoznavanju matrice koja će publiku vratiti u bioskope, ili u velikim produkcijama koje će obrađivati traumatične teme novije i dalje srpske prošlosti.

Jedna od tema će biti i pitanje identiteta malih kinematografija u svetu nakon pandemije.

Tribine će se održavati jednom mesečno do kraja godine i okupljaće relevantne goste iz Beograda, Srbije i regiona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar