Tomas Vinterberg
Tomas Vinterberg Foto: Emil Helms / AFP / Profimedia

Samo četiri dana nakon početka snimanja filma desila se nezamisliva stvar. Nesreća na autoputu zauvek je odnela moju ćerku. Neko je, očigledno, gledao u svoj mobilni telefon. Tako te volim, tako mi nedostaješ - ovim rečima, izgovorenim u suzama, danski reditelj Tomas Vinterberg primio je noćas Oskara za najbolji strani film, "Još jedna tura".

Danski sineasta, nominovan i u kategoriji za najboljeg reditelja, na noćašnjoj 93. dodeli Oskara poneo je priznanje za najbolji strani film. Sanjao je od svoje pete godine, priznao je, kako jednoga dana dobija Oskara, i smišljao je pobednički govor čitave karijere, na najrazličitijim mestima, od svoje sobe, preko železničke stanice do toaleta.

Tomas Vinterberg sa Oskarom Foto: EPA-EFE/Chris Pizzello / POOL

A taj trenutak kada je Tomas Vinterberg konačno ovenčan zlatnom statuom bio je i najpotresniji na ceremoniji u Los Anđelesu.

Sabravši se, istakao je kako ga je baš ćerka Ida ohrabrila da snimi film „Još jedna tura“ (Another Round), o učiteljima jedne škole koji uživaju u opijanju, u kome glavnu rolu igra Mads Mikelsen. Film je sniman u školi, koju je njegova ćerka pohađala…

– Dva meseca pre nego što smo počeli snimanje, dva meseca pre nego što je umrla, bila je u Africi. I poslala mi je pismo oduševljena scenarijem. Trebalo je da bude deo filma… Ako se iko usudi da poveruje kako je nekako ovde s nama moći će da je vidi kako aplaudira i raduje se s nama. Jer, ovaj film smo na kraju napravili za nju, ovaj film je spomenik Idi!

Rediteljeva ćerka poginula je u saobraćajnoj nesreći 2019. godine kada se sa majkom vraćala kući iz Belgije.

Još jednom posvetivši nagradu Idi, Vinterberg je na kraju svog govora rekao da je ona „deo tog čuda“:

– Možda odnegde vučeš konce… Ovo je za tebe. Hvala ti – rekao je kroz suze Vinterberg.

Rediteljevim potresnim rečima i suzama toliko su svi bili dirnuti da su pohrlili na društvene mreže kako bi podelili svoja uzburkana osećanja.

Ovaj govor me je slomio“, najčešći su bili komentari na društvenim mrežama.

I pre same ceremonije dodele Oskara Vinterberg je za CNN priznao kako je film „Još jedna tura“ dao „smisao njegovom životu i pomogao mu da ne padne“:

– Shvatio sam da postoji neki viši smisao u pravljenju filma samo zbog moje ćerke. Pre nego što se desila tragedija imao sam ambiciju da napravim film u slavu života, a posle toga ta ambicija se pretvorila u neophodnost. Želeo sam da slavim život koji na tako lak način gubimo.

Tomas Vinterberg
Tomas Vinterberg tokom dodele Oskara. Foto: Todd Wawrychuk / Zuma Press / Profimedia

Tomas Vinterberg je i pre prvog Oskara za svoje filmove dobijao brojne nagrade, između ostalog na festivalima u Tel Avivu, Torontu, Klermonu i Kanu. Rođen je 1969. godine u predgrađu Kopenhagena. Diplomirao je 1993. na Nacionalnoj filmskoj školi u Danskoj, a tada je već imao tri kratka filma iza sebe.

A godinu dana pre nego što će snimiti svoje prvo dugometražno ostvarenje ustalasaće svet filma kada 1995. sa zemljakom i kolegom Larsom Fon Trirom osniva avangardni filmski pokretDogma 95″. Stupivši na scenu promovisali su svoj manifest, kao i „Zavet čistoće“, sastavljen od deset pravila koja se moraju poštovati prilikom snimanja filmova. Napisali su ga, kako je svedočio Vinterberg, za samo 45 minuta i predstavili svetu u Parizu, povodom stogodišnjice filmske umetnosti. Pridružila su im se još dva danska reditelja Kristian Levring i Soren Krag-Jakobsen, pa je tako nastala grupa „Dogma 95 kolektiv“.

Iako su neki ovaj pokret kritikovali zbog „jeftinog“ skretanja pažnje, vrlo brzo je odjeknuo svetom i naterao mnoge da preispitaju suštinu i sam način stvaranja filmova.

U poslu koji ima izuzetno visoke budžete zaključili smo da je neophodno da se uspostavi ravnoteža koliko je to moguće“, govorili su Fon Trir i Vinterberg.

I prvi film koji je urađen u svetlu novog pokreta bio je Fon Trirov „Kroz talase“ 1996, da bi Vinterberg dve godine kasnije snimio prvo pravo dogma ostvarenje – „Festen“ (Proslava), koji je dobio Nagradu kritike na festivalu u Kanu.

Danski sineasta je u godinama iza nas potpisao brojne hvaljene filmove, kao što su „Lov“, „Komuna“, „Kursk“, a režirao je čak i jedan video spot, za singl „The Day That Never Comes“ američkog benda „Metalika“.

Trenutno je zauzet radom na prvoj TV seriji, od šest epizoda, pod nazivom „Families Like Ours“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare