Foto:EPA-EFE/Henrik Montgomery

Američki novinar Piter Mas smatra da bi ovogodišnji dobitnik trebalo da odbije Nobelovu nagradu za književnost u znak protesta zbog prošlogodišnje odluke švedske akademije da najzvučnije književno priznanje dodeli Peteru Handkeu.

Švedska kraljevska akademija u Stokholmu saopštila je danas da je američka pesnikinja Luiz Glik dobitnica Nobelove nagrade za 2020. godinu.

„Ne znam ko će dobiti nagradu“, piše Mas u svom autorskom tekstu objavljenom juče, „ali znam da kad mu zazvoni telefom iz Švedske sa lepim vestima, treba da odgovori: Hvala, ali ne hvala.“

Austrijski pisac Petar Handke je, dodaje Mas, u prvom delu svoje karijere ostvario impresivan spisateljski opus, ali ono što američkom novinaru smeta je njegovo delovanje u posednjih 30 godina.

“ Od 1990. Handke je upao u krug poricanja genocida. Handke je poslednjih decenija napisao gomilu knjiga i drama u kojima relativizuje i poriče genocid koji su počinili bosanski Srbi nad muslimanima tokom rata u Bosni. Handke je čak prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića koji je umro tokom suđenja za rartne zločine”, piše Mas.

On smatra da je Švedska akademija odlukom da hagradi Handkea ohrabrila “bele ekstremiste” širom Evrope i njihove “teorije zavere” o tome da su muslimani pretnja hrišćanstvu.

“Švedska akademija je čudna organizacija. Ima samo 18 članova sa doživotnim mandatom. Svoje naslednike biraju tajnim glasanjem, a imenovanje izabranih švedski kralj mora da potvrdi”, navodi Mas.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar