Foto: EPA/ALEX CRUZ, EPA-EFE/SHAWN THEW

Američka pesnikinja Luiz Glik, ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost, nije važila za favorite u prognozama objavljivanim pre nego što je danas saopšteno ime laureata. Ona se kotirala u donjoj trećini lista u kladionicama, rame uz rame sa pesnikom Čarlsom Simićem, kao i ona dobitnikom Pulicerove nagrade za književnost.

Spekulacije su išle na ruku tome da će ovogodišnji laureat biti zapravo autorka, a za najveće favoritkinje važile su američka romansijerka Džamejka Kinkejd i kanadska pesnikinja i esejistkinja En Karson. Iste kvote (6:1) imale su i ruska romansijerka i autorka kratkih priča Ljudmila Ulicka, kanadska prozaistkinja Margaret Atvud (6:1), kao i francuska spisateljica karipskog porekla Maris Konde.

Na tim listama Luiz Glik kotirala se u donjoj trećini, sa kvotom 25:1, kao i Čarls Simić, američki pesnik srpskog porekla. Oboje pesnika, inače, laureati su Pulicerove nagrade za poeziju. Luiz Glik je ovim priznanjem nagrađena 1993. godine, a Simić tri godine pre nje.

Od američkih autora, na listama su bili i Don Delilo (16:1), Kormak Makarti (20:1) i romansijerka Merilin Robinson (25:1).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar