Šumarice spomenik
Foto: Predrag Petrović

Manifestacija "Holokaust: nasleđe fašizma" biće održana sutra od 11 do 16 sati povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava 27. januara, saopštili su organizatori iz Spomen-parka "Kragujevački oktobar".

Manifestacija, treća po redu, biće prenošena uživo na Fejsbuk stranici Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, dodaje se u saopštenju organizatora.

Program ovogodišnje manifestacije obrađuje stvaralaštvo na temu Holokausta na prostoru bivših jugoslovenskih republika u likovnoj umetnosti, književnosti i filmu. U fokusu programa su reakcije na Holokaust u našem društvu od kraja Drugog svetskog rata do danas kroz umetnički vredne odgovore koji su nastajali kao samostalne kreacije pojedinaca, sa polazištem u užasu i posledicama Holokausta.

Autori programa su Marko Terzić, kustos Muzeja „21. oktobar“ i dr Predrag Krstić, naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, koji će na otvaranju i održati uvodne govore. Potom će uslediti razgovor sa Jozefom Baruhovićem, koji je preživeo Holokaust, nakon čega će profesor doktor Nevena Daković sa Fakulteta dramskih umetnosti održati predavanje „Holokaust: Filmske slike i kulturalna trauma (SFRJ-Srbija, 1945–2020).

Biće otvorena i izložba radova Petra Lubarde posvećene zločinu u Šumaricama, a predavanje o ovim delima velikog umetnika održaće Jelena Davidović.

Na kraju će biti održan razgovor povodom domaćeg izdanja knjige Stejna Vervata „Holokaust, rat i transnacionalno sećanje: Svedočanstvo iz jugoslovenske i post-jugoslovenske literature“, koju je objavila Akademska knjiga.

Naslovna strana knjige Stejna Verveta „Holokaust“ Foto: Promo

O knjizi će govoriti dr Aleksandar Pavlović, teoretičar književnosti (Institut za filozofiju i društvenu teoriju UB), dr Marija Mandić, teoretičarka književnosti (Balkanološki institut SANU), dr Gordana Todorić, filološkinja (saradnica Moše David Gaon Centra u Izraelu) i autor, Stejn Vervat (Univerzitet u Oslu). Moderatorka razgovora je dr Vera Mevorah, koordinatorka ShoahLab: Laboratorije za izučavanje Holokausta (Institut za filozofiju i društvenu teoriju UB).

Programi manifestacije od 2019. godine, kada je prvi put održana, obuhvatali su svedočenja preživelih Holokausta, predavanja, radionice, izložbe, promocije knjiga i razgovore stručnjaka na teme kao što su: vizuelna kultura i stvaralaštvo o Holokaustu u Srbiji, život jevrejske zajednice u Srbiji pre i posle, metodologije obrazovanja o Holokaustu, filozofija i Holokaust, podseća se u saopštenju organizatora.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar