Havijer Bardem Foto:EPA-EFE/JAVIER ETXEZARRETA

Stajaće ovacije uputila je publika 72. Filmskog festivala San Sebastijan španskoj glumačkoj legendi Havijeru Bardemu. Španski glumac konačno se pojavio u San Sebastijanu kako bi primio nagradu za životno delo Donostia, čiji je prošlogodišnji laureat, no 2023. preskočio je dolazak na filmski festival zbog štrajka glumaca.

Havijeru Bardemu, najpriznatijem španskom dramskom umetniku u svetu, rođenom 1969. na Kanarskim ostrvima, priznanje su na svečanosti uručili sestra Monika i brat Karlos Bardem koji su ga nazvali „boljim ljudskim bićem nego glumcem, boljim sinom, ocem, prijateljem“.

– Ako vas Havijer voli, on prosto uđe u vas – kazala Monika Bardem, dok se ponosni laureat Havijer prisetio da je „San Sebastijan mesto na kojem je pre 30 godina osvojio nagradu za koju ni sada, tri decenije kasnije, ne može da poveruje da ju je dobio“.

Havijer Bardem Foto:EPA-EFE/JAVIER ETXEZARRETA

Emotivno je glumac govorio o svojoj porodici, pokojnoj majci Pilar, supruzi Penelopi Kruz, koja je bila u publici, i deci kojoj se obratio gledajući u kameru:

– Ovo je za moju decu, Lea i Lunu. Volim vas, a nagradu ću vam doneti sutra. I ovo je za ženu koju volim i s kojom delim život. Hvala ti.

Bardem u novom filmu Sorogojena

Pre svečane ceremonije Havijer Bardem je na susretu s medijima u San Sebastijanu otkrio da će uskoro zaigrati u novom filmu cenjenog španskog sineaste Rodriga Sorogojena „Voljeno biće“ (El Ser Querido). Uz Bardema u filmu će igrati Viki Luengo. Opet je rediteljeva koscenaristkinja Izabel Penja, a novo ostvarenje glumac je opisao kao „dramu oca i ćerke koji se ponovo sreću posle mnogo godina“.

Film će početi da se snima u januaru na Kanarskim ostrvima, a „Varajeti“ je izvestio da će „Voljeno biće“ biti jedan od najskupljih i najvećih filmskih projekata u Španiji u 2025. godini. U sinopsisu stoji da se ostvarenje plete oko odnosa slavnog filmskog reditelja i njegove ćerke, neuspešne glumice koji, posle teške prošlosti, i godina razdvojenosti, počinju da snimaju film…

Reditelj i scenarista Rodrigo Sorogojen, rođen 1981. godine u Madridu, osvojio je za film „Pad kralja“ dve Goja nagrade, a veliki uspeh doneo mu je prethodni film „Zveri“ koji je ovenčan s čak devet priznanja, između ostalog i za najbolji film i najbolju režiju. Osvojio je i francusku nagradu Cezar za najbolji strani film, a na beogradskom Festu za najbolji scenario. Sorogojen je nedavno na Filmskom festivalu u Veneciji predstavio novu seriju „The New Years“.

I dok čeka početak snimanja novog filma Rodriga Sorogojena, Bardem je nedavno završio snimanje ostvarenja „F1“ Džozefa Kosinskog o tragičnoj sudbini Sonija Hejsa, vozača „Formule jedan“, kojeg igra Bred Pit. Nije, međutim, u Španiji glumac toliko pričao o novim filmovima, naročito onim koje je snimao u Americi, već o prošlosti…

Kad je delo moćno

Od kad je pre tridesetak godina prvi put došao u San Sebastijan kako bi predstavio film Bigasa Lune „Zlatna jaja“, za koji je i nagrađen, Bardem se kao glumac prilično promenio. Počeo je, kako se prisetio, kao „metodski glumac“:

– Nekada, ako moj junak po scenariju treba da slomi prste, uradio bih i to sebi. A sada studiram kako da uđem u lik svog junaka, a onda izađem. Kad radiš iz pozicije imaginacije, fikcije, kreativnosti, tvoje delo je mnogo moćnije. U suprotnom, desiće se trenutak kad trauma prevlada…

Havijer Bardem Foto:EPA-EFE/JAVIER ETXEZARRETA

Govorio je i o značaju porodice. A Havijer Bardem pripada jednoj od najznačajnijih španskih glumačkih dinastija. Majka Pilar Bardem bila je priznata glumica i aktivistkinja, kao i deda Rafael Bardem i baka Matilda Munjoz Sampedro. Scenarista i reditelj Huan Antonio Bardem mu je takođe rođak, kao i filmski stvaralac Migel Bardem. I Havijerov rođeni brat Karlos je cenjeni glumac i scenarista.

– Moj brat uvek priča jednu anegdotu. Moja majka se rastala, ali ne i zvanično razvela od mog oca. Razvod je tada još uvek bio zabranjen u Španiji. I odgojila je troje dece, bila glumica – što je u to vreme poimano kao zanimanje tek nešto malo bolje od onog prostitutke – i radila je od jutra do mraka kako bismo mi mogli na stolu da imamo krmenadle i pastu s paradajzom. A kad bi nam pozvonili na vrata da skupljaju novac za žene iz Sahare ona bi im dala polovinu novca kojeg smo u kući imali – prisetio se Havijer Bardem, navevši i kako ga je majka naučila da je akcija ta koja nas čini ljudskim bićima.

Havijer Bardem Foto:EPA-EFE/JAVIER ETXEZARRETA

Kad je 2008. dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu za rolu u ostvarenju „Nema zemlje za starce“ nagradu je posvetio majci. I danas, toliko godina kasnije u San Sebastijanu priznao je da sebe i dalje vidi samo kao „sina Pilar“ i dodao:

– I nadam se da ću umreti kao sin Pilar i ništa više do sin Pilar…

Festival u San Sebastijanu počeo je 20. septembra, a 72. izdanje filmske smotre biće okončano 28. septembra dodelom nagrada najboljim ostvarenjima. U takmičarskoj selekciji su novi filmovi Odri Divan, Džošue Openhajmera, Fransoe Ozona, Paola Sorentina, Žaka Odrijara, Majka Lija… Nagradom Donostia ovenčana je sinoć Kejt Blančet a do kraja festivala španski reditelj Pedro Almodovar takođe će dobiti prestižno priznanje za životno delo.

Bonus video: Almodovar u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare