Zoran Hamović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije objavilo je danas tri konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti izdavačke delatnosti i književnosti u 2022. godini, a Zoran Hamović, direktor i glavni urednik izdavačke kuće "Clio" ističe za Nova.rs da je važno u ovom trenutku ukazati na redovnu neravnomernu podelu sredstava koja dovodi do diskriminacije.

Konkursi su otvoreni do 4. februara, a pravo učešća na ovim konkursima imaju ustanove, udruženja i pojedinci, ali ne i ustanove kulture čiji je osnivač Srbija. O izboru projekata odlučivaće stručna komisija, precizirano je u oglasu objavljenom u Politici.

Hamović kaže da svaki konkurs ovoga tipa znači mnogo kao podsticaj, ali da je zato veoma važno da bude pravilno uređen.

– Ovo nisu novi konkursi i naravno kao i uvek dolaze u pravo vreme, a na izdavačima je da učestvuju. Ono što treba istaći u ovom trenutku je da nakon konkursa obično dođe do negodovanja zbog raspodele sredstava. Primetno je da se veći deo sredstava daje vojvođanskim izdavačima i institucijama kulture i tako dolazi do diskreditovanja onih koji daju najbolje rezultate u Srbiji. To je opasno na duge staze jer se time nalazimo u diskriminisanom položaju. Poznato je da se više sredstava daje ljudima, a ne rezultatima rada jer su partijski postavljeni, pa bude, kao što se kaže, „više za bratiju“. Ne govorim ništa nepoznato i što ne može da se proveri. Dovoljno je da se pogleda prošli otkupa knjiga – navodi direktor i urednik „Clia“.

Zoran Hamović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Prvi konkurs Ministarstva kulture se odnosi na finansiranje ili sufinansiranje kapitalnih dela na srpskom jeziku iz oblasti kulture i vredna dela iz oblasti domaće i prevodne književnosti, a najmanji iznos po projektu iznosi 300.000 dinara.

Na drugom konkursu predvidjeno je finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti književnosti – manifestacija i nagrada, u cilju unapredjenja književne umetnosti i razvoja književne publike, a najmanji iznos po projektu je 150.000 dinara.

Treći konkurs namenjen je finansiranju ili sufinansiranju u oblasti izdavačke delatnosti – periodične publikacije iz oblasti umetnosti i kulture, i za to je takodje odvojeno 150.000 dinara po projektu.

Prioriteti na konkursu biće projekti sa potvrđenom uređivačkom koncepcijom i ugledom u stručnoj javnosti, projekti sa utvrđenom redovnom dinamikom izdavanja u skladu sa brojem izdanja tokom godine, kao i projekti sa inovativnim pristupom realizaciji.

Bonus video: Noć knjige – atmosfera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar