Ministarstvo kulture i informisanja
Ministarstvo kulture i informisanja Foto: N1

Tri udruženja apelovala su na Ministarstvo kulture i informisanja, beogradski Sekretarijat za kulturu i lokalne samouprave da hitno raspišu javne konkurse za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata organizacija civilnog društva i drugih aktera u kulturi.

Apel je, u zajedničkom saopštenju, obrazložen time da se već uveliko kasni sa pravovremenom realizacijom konkursne procedure, na šta je upozoreno još u aprilu 2021.

Javni apel uputili su Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) Međunarodno udruženje likovnih kritičara – AICA, sekcija Srbije i Servis za savremeni ples – STANICA.

Te asocijacije su osudile izmene člana 11. u novom Zakonu o kulturi po kojem je nadležnim institucijama omogućeno da konkurse raspisuju umesto 30 najkasnije 60 dana od usvajanja budžeta za narednu godinu.

Od nadležnih se traži da hitno izmene postavljene zakonske procedure i konkursne mehanizme u pravcu ubrzanja njihove realizacije, a ne prolongiranja.

U saopštenju je navedeno da je to neophodno kako bi programi i projekti mogli da počnu sa realizacijom u prvom mesecu godine za koju se konkuriše.

Ocenjeno je da se tim zakonskim izmenama iznova pokazuje da Ministarstvo kulture nastavlja već dokazano lošu praksu zakasnelog raspisivanja i izveštavanja o rezultatima konkursa koje aktere u kulturi dovodi u položaj neizvesnosti.

Navedeno je da time i inače prekasni uslovi rada u polju kulture postaju još teži naročito kada je rad organizacija i dalje ugrožen efektima krize izazvane kovidom.

Podseća se da asocijacija NKSS godinama unazad analizira konkurse i vrši monitoring trošenja budžetskih sredstava Ministarstva kulture i informisanja i beogradskog Sekretarijata za kulturu.

Ukazano je da nezavisna kulturna scena i NKSS skoro deset godina ukazuju na potrebu za promenom politika i procedura kojima će se obezbediti bolji uslovi za umetničku produkciju i bolji uslovi rada.

Konstatovano je da se, uprkos tome, došlo do toga da su izvršene minimalne promene u procedurama konkursa, te ukazano da asocijacije time ne mogu biti zadovljne.

„Verujemo da je ključ promene u permanentnom dijalogu sa predstavnicima nezavisne kulture i redovnoj evaluaciji koja bi poslužila za unapredjenje konkursa iz godine u godinu“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video:

Na setu serije „U zagrljaju Crne ruke“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar